– Långt efter midnatt fick vi besked av polis och säkerhetspersonal att vi fick lämna arenan på egen risk, berättar Johan Richt för UNT på tisdagsmorgonen.
På egen risk?
– Polisen förklarade för oss att läget var fortsatt osäkert då den misstänkte gärningsmannen fortsatt var på fri fot. Därav deras formulering och sätt att uttrycka sig. Då kändes det lite oroligt.
Men hur gick det att tag sig hem till hotellet?
– Jag och en fotbollskollega började gå från arenan som ligger åtta kilometer från centrum där vi bor. Efter ett tag kom en taxi som plockade upp oss. Vi tog oss säkert hem till hotellet.
Han beskriver situationen som relativt lugn på Bryssels gator på tisdagsmorgonen med ett undantag.
– Det var otroligt mycket poliser ute på gatorna och så var vi bevakade från luften av helikoptrar. Det skapade en trygghet även om man i bakhuvudet hade att den misstänkte gärningsmannen då inte var gripen.
Redan på måndagskvällen, kort efter dådet, var UNT i kontakt Johan Richt.
Han är ordförande i Upplands fotbollförbund och har de senaste dagarna befunnit sig på en fotbollskonferens i Bryssel tillsammans med ordförandekollegor från Dalarna, Hälsingland och Gästrikland.
Han förklarar att de ska flyga hem till Sverige på tisdagskvällen.
– Jag och alla andra svenskar fick direktiv från myndigheterna att vi skulle hålla oss inne på vårt hotell till vi skulle åka hem av säkerhetsskäl. Vi fick också instruktioner att inte klä oss i gula landslagströjor. Då det kändes olustigt att vara kvar inne i stan så åkte vi ut tidigt till flygplatsen. Det känns tryggt och säkert att vara här, förklarar Johan Richt.
Han märkte att något hade hänt när han satt på läktaren på King Baudouin Stadion och i första halvlek tittade på sin mobiltelefon.
– Jag märkte då att något hänt inne i centrala Bryssel och att människor blivit dödade. Efter ett tag fick jag veta att de kom från Sverige. Så tragiskt och ohyggligt.
Hur mår du i dag?
– Att läget är spänt och oroligt runt om i världen det vet man och tar del av via medier. Nu blev det väldigt påtagligt när man själv hamnade mitt uppe i det hela här i Bryssel. Man mår inte bra, men det är hanterbart.
Johan Richt konstaterar också att han passerat mordplatsen flera gånger sedan han i lördags kom ner till Bryssel.
– Jag tänker lite extra på mina kollegor från Östergötlands fotbollförbund i dag. De befann sig femtio meter från platsen där de båda svenskarna dödades, förklarar Johan Richt.
Johans bror Andreas Richt var också i Bryssel. Han är engagerad i den svenska supportergruppen Gula väggen. Deras pappa Lars Richt var under många år svensk landslagschef.
– Vi har pratat jag och min bror och han tog sig säkert hem till sitt hotell. Han hörde om attentatet före mig och gick aldrig in på arenan. Han satte sig i säkerhet på hotellet, säger Johan Richt som fortsätter:
– Men för min bror är det ändå extra tufft i dag då han känner de två döda och ett par timmar innan de dog satt han och drack kaffe med dem i centrum. Jag känner verkligen med min bror samtidigt som man börjar ta in och förstå omfattningen av hela situationen och det som hänt.
Han berättar vidare:
– Pappa var inte på plats, men vi har pratat, så han vet att jag och bror kunde sätta oss i säkerhet.