Sofie Larsson har höga mål

Hon har tillhört seniorlandslaget sedan hon var 15 år gammal och har allt sedan dess stått stadigt på pallen i SM. På lördag kan Uppsalafäktaren Sofie Larsson ta hem ytterligare en skön SM-titel i värja när fäktnings-SM avgörs hemma i Fyrishov.

Sofie Larsson tar sikte mot SM-guld.

Sofie Larsson tar sikte mot SM-guld.

Foto: Hans E. Ericson

Uppsala2006-04-21 21:13
— Konkurrensen är tuffare än någonsin i år. Målet är en plats på pallen, och det är nog så svårt, säger Sofie Larsson.
Hon svarar det på frågan: Vad kan stoppa dig från att ta hem ett andra raka SM-guld?
Det blev ett ödmjukt svar, Ja, alltså för att komma från Sofie Larsson — 20-åringen från Hagby utanför Uppsala som genom åren ständigt framställts som den småkaxiga och oblyga supertalangen som inte sänkt sin garde för något eller någon.
Sofie Larsson skrattar åt anekdoten.
— Jo, jag kommer ihåg att ni skrev så för det mesta för några år sedan. Jag tror det till och med att det stod divig. Men det var då det, säger hon och fortsätter:
— Jag har blivit mer ödmjuk efter att ha åkt på ett par smällar. Förut var jag bara naiv. Efter bronset i JVM 2001 hade jag inställningen att "jaha, nu är det bara att gå in och köra över dom här då". Riktigt så enkelt var det inte. Visst, jag är fortfarande kaxig och vinnarinstinkten har jag kvar, men det gäller att använda den på rätt sätt.
Självklara ord. Men ändå väldigt kloka.

Höga mål på sig själv
Vi sitter i Fyrishovs inre och pratar om den framgångsrika karriären.
Som lär bli än mer framgångsrik.
För trots sina två guld och tre brons i SM är hennes karriär bara barnet. Hon gör sitt femte år i seniorlandslaget men bara det första som "riktig" senior.
Sveriges olympiska kommitté har med henne i sin Utmanargrupp och det mesta talar för en fortsatt framgångsrik fäktning även i den tuffa verkligheten som senior.
Hennes mål är högt ställt. Läs bara följande citat:
— Tar jag inte en OS-medalj innan jag lägger av skulle det verkligen kännas onödigt med all tid jag lägger ner på det här.
Men med det komplicerade kvalsystemet till OS, som är en helt egen och lång historia i sig, är det nästintill lika svårt att ta sig till OS som att sedan ta medalj väl på plats. Fråga bara Maria Bergenheim, hon vet.
— Ja, hon hade otur och föll verkligen på målsnöret. Men det är verkligen fiaskostämpel på OS-uttagningen. Sist i Aten kom hon som vann både EM och VM 2004 inte med till OS medan en världsdel som Afrika till exempel får med deltagare som alla egentligen kanske ligger på typ 555:e plats på världsrankingen, säger hon.

Så det är en väg genom ett nålsöga med andra ord?
— Ja, verkligen. Målet är att komma med redan till Peking-OS Realistiskt är det kanske svårt att komma med redan till Peking-OS men om jag fortsätter utvecklas i den här takten tror jag på det.
Ja, om uttrycket att en fäktare är som bäst mellan 30 till 35 år kan Sofie Larsson bara bli bättre och bättre. För det tar tid att behärska alla tekniska och taktiska finesser som sporten inbegriper. Fäktning är inte heller bara kampmomentet, utan mycket handlar om fotarbete, kroppsfinter och explosiva attacker. Även om taktiken är minst lika viktig. Det handlar inte bara om att göra sina rörelser snabbare och hårdare än sin motståndare utan värja är också mycket takt och rytm för att kunna överlista sin motståndare.
På Sofie Larssons plussida finns hennes teknik och mentala styrka. Det tackar hon sin tränare Igor Tsikinjov för, som efter hennes brons på junior-VM 2001 tvingade henne att välja väg. Antingen var det full satsning eller ingenting alls. Sofie Larsson valde det tidigare och har sedan dess drillats hårt av Igor i två timmar om dagen sju dagar i veckan.
— För Igor finns det inget mellanting. Antingen skulle jag vara motionär eller elitsatsa. Jag valde att satsa.
Något hon inte ångrar i dag.
— Nej, verkligen inte. Visst, det är inte alltid kul att träna men det svåraste är egentligen att packa väskan och köra iväg med bilen. När man väl är här finns det inget annat än total fokus.

Vad har Igor betytt för dig?
— Oerhört mycket. Både han och jag har starka viljor och vi bråkar mest hela tiden, men han är fruktansvärt trogen och mentalt har han hjälpt mig väldigt mycket. Han säger att skyll aldrig på något, och om folk säger att du inte kan, gå då in och överbevisa det för dom. Han testar hela tiden ens gränser och du måste verkligen vara med.
Även om Sofie Larsson betonar att "konkurrensen är tuffare än någonsin" i SM i år lär pallplatsen inte vara i fara för Sverigeettan från Uppsala heller i år.
— Men jag är mer nervös i år, faktiskt. Och jag tror ingen har fått utstå så mycket SM-prat som jag. Hela tiden frågas det "hur är SM-formen då".
Men de högst ställda kraven kommer ändå från henne själv - den kaxiga 20-åringen som hela tiden vill vara bäst, helt enkelt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!