Det började med att förslaget fick vänta några veckor extra när Kommunstyrelsen (KS) sammanträdde i våras. När förslaget väl togs upp släpptes det inte igenom.
– Miljöpartiet (MP) tyckte inte att det behövdes fler konstgräsplaner, säger Mikael Johansson, projektledare på Uppsala kommun.
– Det var en lustig formulering, säger Linda Eskilsson (MP), kommunalråd i Uppsala.
Eskilsson menar att det var Miljöpartiet som drev frågan om upprustningen av Valsätra IP. Exakt hur beslutsprocessen har sett ut minns hon dock inte. Deras prio med projektet var att ordna en ordentlig friidrottsanläggning på platsen.
– Det är jätteviktigt för oss att barn och ungdomar har nära till idrott. Gällande friidrott så ligger det mesta i Gränby just nu, vilket är på andra sidan stan för många, säger hon.
Om deras påstådda ovilja gentemot konstgräsplaner säger hon:
– Vi har väldigt många konstgräsplaner och det ligger många inplanerade för framtiden. Vi vill inte stoppa dem som är på gång, men vi är kritiska och behöver ta reda på hur vi kan lägga konstgräs på ett mer hållbart sätt innan vi planerar fler.
– Just nu är det för stora miljökonsekvenser med konstgräset, säger hon.
På frågan om vilka hon syftar på hänvisar hon till att EU kommer ställa krav på hur medlemsländerna hanterar utsläpp och andra miljökonsekvenser kring konstgräsplaner.
– Jag själv vet inte exakt hur det ligger till, men till exempel granulat, alltså de små plastkulorna som används, ökar spridningen av mikroplaster i miljön, säger Eskilsson.
Slutligen släpptes i varje fall förslaget igenom. Det blev både konstgräs och upprustning av friidrottsytor samt övriga faciliteter. Vid det laget hade dock tid redan gått till spillo. Tid som skulle komma att ha betydelse nu när kylan smyger sig på.
– Om vi hade fortsatt med arbetet och lagt konstgräset nu när det finns risk för minusgrader är det inte säkert att limmet som används skulle fästa ordentligt. Och den risken ville vi inte ta, säger Mikael Johansson.
Summa summarum så påbörjades projektet en månad senare än planerat, men sedan var det ju det där dagvattnet...
"Härmed meddelas att slutbesiktningen av projektet Valsätra IP inte kan genomförs enligt plan och tvingas flyttas fram till våren 2025 [...] Vi inväntar reviderad tidsplan från entreprenören", står det i en avvikelserapport mejlad till Mikael Johansson.
– Bortsett från förseningen har rapporten att göra med omhändertagandet av dagvatten, det kommer inte gå att genomföras i tid, säger han.
Situationen påverkar hela idrottsplatsen utom ishallen. Friidrottsytorna, tennisplanerna och boulebanorna får alltså också vänta tills det blir varmare ute innan de färdigställs.
– I maj fortsätter arbetet som inte kan göras nu när det finns risk för kyla och i juni ska allt stå klart, säger Mikael Johansson.
Tanken var ju att allt skulle stå klart redan, tror du det finns risk för ytterligare förseningar?
– Nej, entreprenörerna har fått mycket extra tid på sig i och med att allt blev framskjutet, säger han och fortsätter:
– Sedan är ju så gott som allt grundläggande markarbete redan färdigt.
Föreningarna kommer bli tvungna att inleda säsongen på annan plats. Likaså allmänheten kommer få vända sig till andra platser för idrottsliga aktiviteter fram till sommaren.
Mikael Johansson ser dock en ljusglimt i det hela.
– Tack vare förseningen har vi fått mer tid till att gå igenom anläggningen ordentligt och då har vi lagt till lite ändringar. Exempelvis ännu en läktare och sedan har föreningarna kommit med idéer som vi ska genomföra, säger han och exemplifierar:
– Upsala IF ville ha en upphöjd plattform så att de kan filma under tävlingar, och sedan har el dragits för att kunna ha en foodtruck på plats.
Projektet Valsätra IP förlorade och vann alltså – paradoxalt nog – tid på samma gång. På platsen skvallrar brummande grävmaskiner och byggarbetare med varselklädsel om att arbetet är i full gång.
– Allt arbete som går att göra i väntan på värmen fortsätter, säger han.
Vad tror du upprustningen av Valsätra IP kommer betyda för föreningslivet och allmänheten?
– Det är en gammal anläggning som kommer bli modern. Den kommer kunna ta emot besökare året runt, på ett helt annat sätt än den gamla kunde. Utbudet av idrotter i området kommer öka och det kommer finnas en kapacitet för friidrott i båda sidorna av stan, säger Mikael Johansson.
– Det ska bli jättespännande att se hur allt blir till slut!