När UNT besöker Fålhagens IP pågår arbetet för fullt med att få det nya konstgräset på plats.
– Tanken är att gräset ska vara på plats den här veckan. Sedan behövs en del arbeten innan det kan tas i bruk och spelas på, berättar Rasmus Hedén från företaget Svenskt konstgräs i Borås som har i uppdrag att få konstgräset på plats.
Arbetet inleddes med att en så kallat paddmaterial lades ut på gruset. Det är ett material som både har en dämpande och sviktande effekt som påverkar fotbollsspelet på ett bra sätt, enligt Rasmus Hedén.
– Därefter läggs konstgräset på padden. Sedan gör vi vissa åtgärder för att konstgräset ska ligga stilla och bli till en bra spelyta.
Det är Camilla Clarkson på WSP som ansvarat för bygg- och projektledning på Fålhagens IP.
– Planen kommer att få belysning vilket gör det möjligt att använda den dag som kväll. Tanken är att den ska vara tillgänglig för spel i mitten av augusti, säger Camilla Clarkson.
Det konstgräs som läggs på Fålhagens IP kommer från Storvreta som i sin tur fått ärva det tidigare konstgräset på Studenternas.
– Av miljöskäl jobbar vi med att återanvända det konstgräs vi tar bort när vi lägger nytt på redan befintliga konstgräsplaner. Det som vi återanvänder försöker vi till viss använda och lägga på ställen som Fålhagen där vi inte har någon konstgräsplan i dag, har Mikael Johansson, projektbeställare på Uppsala kommun förklarat för tidningen.
Konstgräset på Fålhagens IP ingår i en storsatsning för att möta en ökad efterfrågan på konstgräsplaner, enligt Uppsala kommun. Totalt ska tio nya konstgräsplaner bli verklighet i Uppsala de kommande åren.
När arbetet med konstgräsplanen är klart är dags att förbereda för nästa sport på Fålhagens IP.
– Vi kommer att anlägga 16 stycken boulebanor, tanken är att det ska bli en riktig tävlingsanläggning med resultattavlor, berättar Camilla Clarkson.
En liten bit av den gamla grusplanen kommer att behållas. Den ytan ska vintertid spolas med is.
Vid sidan om plan- och boulearbeten har ganska omfattande markarbeten gjorts på Fålhagens IP.
– Vi har sänkt markytan med en halvmeter samt dränerat rejält. Det är för att ta höjd för den översvämningsrisk som finns här i området. Vid ett omfattade regn är tanken att vattnet ska rinna in på planen istället för trädgårdar. Det ska sedan ledas bort via de ledningar och dränage som finns här, säger Camilla Clarkson.