- Om man räknar på de kanske fyra-fem timmar som golfandet tar i veckan och jämför det med de fem år man lever längre så ser man att man alltså tjänar tid på att börja golfa. Att säga att man inte har tid att spela golf är alltså ingen bra ursäkt för att inte spela golf, säger Anders Ahlbom, professor på institutet för miljömedicin på Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.
Under de 15 månader som forskarna studerade golfarna så dog 1 053 av dem och detta är ungefär hälften av så många man kan förvänta sig i denna åldersgrupp. Hur ofta man måste spela golf visar inte studien men däremot att nivån på golfhandikappet spelar roll för hälsan.
- Det visade sig att ju lägre handikapp man har ju bättre klarar man sig och det är rimligt att koppla det till hur mycket man spelar, om man har ett lågt handikapp så spelar man antagligen oftare. Fysisk aktivitet ordineras ofta av läkare och golf skulle absolut kunna ordineras, säger Anders Ahlbom.
Riktigt vad det beror på att dödligheten är lägre bland golfare än hos genomsnittssvensken framkommer inte men forskarna bakom studien kopplar det till de goda medicinska effekterna av regelbunden motion. Någon jämförelse med andra sporter finns inte i studien.
För många kanske golf fortfarande förknippas med överklass och överlag har människor med goda ekonomiska och sociala förutsättningar högre livslängd än mindre privilegierade grupper i samhället. Detta skulle kunna vara delförklaring till resultatet men detta togs det hänsyn till i studien och nästan en femtedel av personerna i studien tillhörde traditionella arbetaryrkeskategorier.
- Vi delade in studiepersonerna i olika sociala grupper och fann att dödligheten var lägre inom varje socioekonomisk grupp. Vi fann också att lägre socialgrupper har mer att tjäna på att spela golf, säger Anders Ahlbom.
Fotnot: Studien har publicerats i tidskriften Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.