Tre av sommarens deltagare är 14-åriga Reman Ahmed och 8-åringarna Pablo Maldonado Ruiz och Nils Simonaho. Det roligaste med veckan har varit matcherna, instämmer alla.
– Det bästa är att alla har varit glada och snälla med varandra. Jag har växt upp med fotbollen och det är jättekul att få dela det med många andra. Fotboll är allt!, säger Reman Ahmed.
Alla tre har fått nya vänner under veckan och ser redan framemot nästa års läger.
Gränslös Fotboll startades 2012 av Sirius Fotboll för att ge barn i Valsätra en plats att spela fotboll och umgås. Det som började som ett litet initiativ har idag vuxit till en omfattande och inkluderande verksamhet med en rad aktiviteter, inklusive ett populärt sommarläger för barn.
Syftet med Gränslös Fotboll är att använda sporten som ett verktyg för social integration och samhällsnytta – särskilt i områden där tillgången till sociala aktiviteter är begränsad.
– Fotboll skapar en stark känsla av samhörighet och erbjuder barn en trygg plats att mötas, bygga vänskaper och känna sig delaktiga i en grupp. På planen spelar bakgrund mindre roll, vilket hjälper till att främja integration och jämlikhet bland barn från olika samhällsgrupper., säger Ian Sirelius, projektledare för Gränslös Fotboll sedan 2017.
Sommarlägret, som är kostnadsfritt och öppet för barn mellan 7 och 15 år, arrangeras i Gränby och Gottsunda.
– Vi riktar oss mot dessa områden eftersom vi vet att många barn där saknar möjligheten att resa bort under sommaren eller delta i läger som kostar pengar. Vi vill ge alla barn en chans till ett aktivt och roligt sommarlov, förklarar Sirelius.
Intresset för lägret har varit stort, med fulla platser varje år. Jonathan Kroon, ledare för gruppen i Gottsunda där 60 barn deltog, beskriver veckan med glädje.
– Det har varit både roligt och givande. Vi har fokuserat på rörelse och gemenskap snarare än prestation, och det har lockat både barn med och utan tidigare fotbollserfarenhet. Det blir tydligt att fotboll kan vara ett kraftfullt verktyg för att skapa gemenskap, oavsett bakgrund. Det ger barnen en trygg plats att mötas, bygga vänskaper och känna sig delaktiga i en grupp, säger han.