I det lilla köket får Johanna Eriksson bara plats att laga mat och diska. Men hon kan ställa ut maten direkt till köksbordet i vardagsrummet eftersom det är öppet med bara en smal gavelvägg på sidan. Det höga barbordet i trä med de tillhörande korgflätade stolarna gör att det skapas mer yta i vardagsrummet. Här sitter Johanna Eriksson och äter sina måltider. På bordet står ett kakfat med värmeljus i olika färger på.
– Det var viktigt att det inte bara skulle bli ett teverum av vardagsrummet. Jag har försökt dela upp rummet i olika hörn, här är matbordet där jag sitter och äter, i soffan läser jag eller ser på tv och bokhyllan används till att förvara saker.
Vardagsrummets stora fönster släpper in mycket ljus och genom den sneda balkongdörren kommer ljus in från andra hållet. Vita, transparenta gardiner förstärker ljusskenet. Ute på balkongen blir det kvällssol, och Johanna Eriksson brukar passa på att äta både frukost och middag på balkongen när vädret tillåter. Hon ser lägenheten som sitt första riktiga, egna hem. Hon bodde tidigare i en ännu mindre, möblerad etta vid Sala backe, men det här är första gången som hon fått inreda helt själv.
– Jag gillar inredning, det är jättekul. Jag visste ganska mycket hur jag ville ha det innan jag flyttade in, eftersom jag fick vänta i någon månad på inflyttning och då kunde jag planera.
De vita väggarna fanns när hon flyttade in, vilket hon uppskattade då hon föredrar ljusa färger framför mörka. Väggarna lyfter även fram Johannas favoritfärger rosa, grönt och blått, som dominerar i dekorationen. Kuddar, lyktor, blommor, pläd och dator går i rosa. Även Johannas skohylla matchar väl till inredningen; åtta stycken vita sneakers har rosa sulor eller detaljer. Olikfärgade ljuslyktor, mönstrade kuddar och flätade korgar ger en orientalisk känsla i inredningen och Johanna medger att Indiska är en favoritaffär.
I sovrummet, som till Johannas glädje har en egen ingång och är ett avskilt rum, hänger ett ljusrosa linne med Anthony tryckt på ryggen och siffran 15 under.
– Den där har jag köpt i USA. Det är en variant av min favoritspelare Carmelo Anthonys lagtröja som spelar i New York Knix. Men de har ju inte rosa lagtröjor egentligen, tyvärr.
Johanna Eriksson bodde i den amerikanska delstaten Wyoming ett år innan hon flyttade till Uppsala. Där spelade hon basket och studerade media. Förutom sport- och reseintresset finns även ett visst intresse för att spela musik. En stor keyboard tar plats i det lilla sovrummet. Johanna har fått den av sin tränare i Sallén basket.
– Hon ville ge den till någon som skulle använda den. Jag har spelat piano som liten. Jag försöker spela keyboard ibland, men jag kan inte läsa noter så det blir mest improvisation.
Det var basketen som fick Johanna Eriksson att flytta till Uppsala. Men också för att hon tyckte att det verkade vara en bra stad att studera i och för att hon hade en relation till staden. Hennes farföräldrar har bott här sedan hon var liten och hon har varit mycket i Uppsala.
– Efter gymnasiet har jag åkt runt så mycket och inte haft något stabilt hem. Det här känns som hemma nu, både lägenheten och staden. Uppsala känns som en liten stad fast det är en storstad, det gillar jag.
Johanna Eriksson kände ingen när hon kom till Uppsala. Men i basketlaget var det bra stämning och där fick hon många vänner.
– Jag brukar ofta ha filmkvällar här med kompisarna från laget. De har blivit mina bästa vänner. Man får faktiskt in ganska många här i lägenheten. Vi hade lagfest för ett tag sedan här, då var vi 15 personer, det fungerade jättebra.
I lägenheten är de flesta möbler och prylar nya. Men här och var bryter det av med något äldre. Som den gamla träkistan med kurbitsmönster som Johanna fått av sin farmor och använder som tv-möbel. Eller den färgstarka tavlan som föreställer två människor som promenerar i en kontinental stad. Den Johanna Eriksson hittade på sina farföräldras vind.
– Det är kul att ha någonting gammalt bland allt nytt. Jag gillar att gå och titta i antikaffärer, men jag brukar sällan köpa något. Det kan kännas konstigt att andra har haft möblerna innan. Därför blir det mest nya saker.