De trotsar padeldöden – öppnar ny hall i Uppsala

I en tid när padelhysteri förvandlats till padeldysteri och hallarna försvunnit som ett eko i bergen, träder nu en entusiastisk trio fram ur Uppsalas skuggor.

Göran Adler och Janne Stenberg har tillsammans med Kurre Wahlgren väckt liv i den gamla C-hallen på WAP som numera heter WAS.

Göran Adler och Janne Stenberg har tillsammans med Kurre Wahlgren väckt liv i den gamla C-hallen på WAP som numera heter WAS.

Foto: William Ankarhake

Uppsala2024-08-11 11:00

Nyheten i korthet

  • En trio padelentusiaster i Uppsala, Kurre Wahlgren, Göran Adler och Janne Stenberg, utmanar "padeldöden" och öppnar en ny padelhall.
  • De tar över den övergivna C-hallen, tidigare ägd av We Are Padel, och tror på en framgång tack vare det fortfarande starka padelintresset i staden.
  • De tre vännerna har investerat eget kapital i projektet och hoppas att de kan fylla hallen fyra-fem timmar varje kväll.

We Are Padel drev tre stycken hallar i Fyrislund i Uppsala fram tills den stora padelkedjan ansökte om rekonstruktion i oktober 2022.

Deras C-hall lämnades övergiven, medan A- och B-hallen hölls vid liv fram tills slutet av juni i år.

Banorna i A- och B-hallen monteras nu ner och hallarna töms på aktivitet. Men den gamla C-hallen som föll i glömska väcks till liv igen när WAS Padel & Event öppnar sina dörrar.

Kurre Wahlgren, 59, Göran Adler, 58 och Janne Stenberg, 60, visar padelglöd i en padeldöd och öppnar upp fyra nya banor i Uppsala.    

undefined
We Are Padel plockar ner sina banor i A- och B-hallen.

De tre vännerna står bakom den nya padelsatsningen.

– Vi har spelat på WAP väldigt länge tillsammans med många andra och tyckte att det var tråkigt att hallarna och banorna skulle försvinna, så vi pratade ihop oss lite och bestämde oss för att höra oss för om vi kunde få ta över C-hallen, säger Janne Stenberg.

Han berättar att de blev erbjudna ett bra pris på de fyra banorna som finns i C-hallen och valde att satsa.

– A- och B-hallen har nästan varit fullbokade varje kväll från måndag till torsdag under en längre period. Där såg vi ett behov av driva vidare C-hallen när det ändå skulle försvinna 11 stycken banor, säger Janne Stenberg.

– Då passade det perfekt eftersom att hallen har stått öde i nästan två år, så banorna är i princip helt oanvända. Att driva en hall med fyra banor känns ganska lagom, säger Göran Adler.

undefined
Solen går ner för WAP och upp för WAS.
undefined
WAS Padel & Event finns på Grafikgatan 26 i Uppsala.

För att starta sin egna padelhall har de investerat ett kapital i verksamheten.

– Vi har inte satsat något miljonbelopp, men vi tror starkt på vår idé och att vi kommer att lyckas. Om vi kan fylla hallen fyra-fem timmar varje kväll så kommer det att fungera utmärkt, säger Janne Stenberg.

Padelhallarna ploppade upp som svampar ur marken, för att sedan försvinna som svarta katter i natten. Bana efter bana har monterats ner och folk pratar om "padeldöden".

Vad får er att satsa på det här just nu?

– Trots att många hallar har fått stänga ner i Uppsala finns det fortfarande ett stort padelintresse i stan, hävdar Göran Adler.

– Det är mycket spel på kvällarna i de andra hallarna och det är många som till och med har valt att sluta med padel för att det är så svårt att få tider på de ställena som finns, säger Janne Stenberg.

I Uppsala finns det sammanlagt 8 padelanläggningar, 7 inomhus och 1 utomhus, och totalt finns det 46 banor att spela på. 

Hur ser behovet ut egentligen?

– Jag har faktiskt fått samtal från andra hallägare i stan som har ringt och tackat mig för att vi har valt att driva vidare C-hallen, just för att det är så högt tryck på bokningar och att intresset av att spela padel är så starkt, säger Janne Stenberg.

– Vi hoppas att de spelare som kämpar med att få tider på de andra ställena söker sig till våra banor, säger Göran Adler.

Hur gick tankegångarna när ni vägde för- och nackdelar och när satt och räknande på hur ni ska få det att gå runt?

– Det är hyran som är den stora utgiften, sedan är det mest småkostnader. Vi har inga fasta leasingavtal, ingen anställd eller plockat ut någon bil eller så, men det är klart att vi måste få bokningar för att hallen ska överleva, så är det ju, säger Janne Stenberg.

– Vi tror att vi kommer klara det, men inte utan att man funderar ibland. Det kan ju gå åt skogen, men det är inte som så att vi kommer gräva ner oss då, säger Göran Adler och fortsätter:

– Vi har inga ambitioner på att bli rika på det här. Vi gör det här helt ideellt och vill att det ska gå runt i alla fall. Vi ser det som ett roligt projekt nu när vi snart är pensionärer.

undefined
Janne Stenberg hoppas att de kan få in sponsorer via företagare och sponsorer.
undefined
Göran Adler säger att de planerar att bygga en loungeavdelning i hallen.
undefined
Kurre Wahlgren är en av initativtagarna. När UNT besökte hallen var han på semester i Spanien.

I början på juli tog de över lokalen och det dröjde inte länge innan de hade en Facebookgrupp med 350 medlemmar för att marknadsföra hallen och planera event.

– Vi vill skapa en plats där alla människor kan träffas och spela padel i en trevlig miljö, säger Göran Adler.

När UNT besöker hallen en tisdagskväll i början på augusti är det full aktivitet.

– Vi har spelat på WAP under en längre tid, så vi blev jätteglada när vi hörde att de skulle ta över C-hallen här. Vi är väldigt positiva och gillar att de ofta kör många roliga tävlingar, säger Åsa Jansson.

– Vi tror också att det kan finnas en marknad för det här, men det är klart att det blir säkert tufft att få det att gå runt. Det beror helt på vilken beläggning det blir, säger Lelle Jansson.                         

undefined
Lelle och Åsa Jansson ser fram emot fortsatt spel i WAS Padel & Events lokal.
undefined
WAS Padel & Event har fyra banor i den gamla C-hallen.
Så mår padelsporten

Trots den dramatiska nedgången i antalet padelhallar står sig sporten stark. Statistik från Svenska Padelförbundet visar på en imponerande tillväxt i antalet medlemsföreningar och licensierade tävlingsspelare.

Från 2022 till 2023 ökade antalet medlemsföreningar i Svenska Padelförbundet från 106 till 220 stycken. Detta enligt siffror från första kvartalet av 2023.

Antalet aktiva medlemmar i förbundets föreningar är ungefär 50 000 personer. Detta meddelar Svenska Padelförbundet.

Antal licenserade padelspelare och föreningar i Sverige

2014: 100

2015: 200

2016: 500

2017: 750

2018: 975

2019: 1 200

2020: 2 000

2021: 2 300

2022: 5 100

2023: 5 630

Antal föreningar:

2014: 25

2015: 38

2016: 46

2017: 51

2018: 63

2019: 75

2020: 90

2021: 106

2022: 170

2023: 200

Fotnot: Siffrorna för 2023 är från första kvartalet av året och summeringen för hela året är inte fastställt ännu. UNT har varit i kontakt med Calle Åkesson, förbundschef på Svenska Padelförbundet som meddelar att de fortfarande jobbar på att samla in den senaste statistiken. 

Källa: Svensk Padel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!