Beachvolley-klubben tvingas flytta

Tillbaka på ruta ett — med 800 ton sand i bagaget.Det är snart ett faktum för Fyrishov Beach Club som knappt fyra månader efter invigningen nu kan tvingas lämna sina lokaler i Boländerna.

Uppsala2006-05-09 18:17
— Vi har inte samma villkor som innebandyn, säger Micael Källman, ordförande i Fyrishov BC.
Det brukar heta att underbart är kort. I Fyrishov Beach Clubs fall är det realitet.
I januari i år invigdes föreningens nya och sex banor stora hall i Almqvist & Wicksells gamla lokaler i Boländerna. Men nu, knappt fyra månader senare, kan föreningen och dess 300 medlemmar tvingas flytta på sig.
Agerups fastigheter, som äger byggnaden, har bud på hallen från Innebandyalliansen som vill utöka sin verksamhet med en fjärde plan.
Micael Källman har inte några större förhoppningar om att få stanna kvar. Anledningen är den stora subventionering som Uppsala kommunen gör för innebandyn.

De har råd och har pengar
— Just nu subventionerar kommunen 75 procent av Allianshallens hyra till fastighetsägaren, medan vi får noll procent till vår. Till den nya planen ska innebandyn få betala allt själv men det blir ändå 50 procent från kommunen om man slår ut på det, säger han för att sedan tillägga något av yttersta vikt:
— De har råd, de har pengar och vi bjuder inte på samma villkor.
Från kommunens sida förstår man beachvolleyns situation, men Illona Waldau (v), ordförande för fritids- och naturvårdsnämnden som i mångt och mycket anger förutsättningarna och de ekonomiska ramarna för idrottsföreningarna, kan inget göra, menar hon.
— Man kan tycka vad man vill om kommunens subventionering av Allianshallen, men kontraktet skrevs 1998 under en annan organisation och gäller i 10 år. Så innan 2008 kan vi inte göra något, säger hon.
UNT: Kan du förstå beachvolleyns situation?
— Ja, och jag tycker det är fel att en idrott ska slå ut en annan idrott. Men det är klart att innebandyn har en klar fördel i budgivningen i det här fallet med hjälp av subventioneringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!