Bandyfrukost : Pyttipanna och öl traditionell grund
Fett och kolhydrater. Gärna nedsköljda av en öl eller två. Kan hända att näringsexperterna inte applåderar en sådan frukost. Men det ju bara bandyfinal en gång om året.
Vad är då bandyfrukost?
Frågar vi bandydrottningen Solveig Nilsson svarar hon tveklöst pyttipanna. Och samma svar ges av många bandyfrukostserverande restauranger vi ringer runt till.
— Ja, det är ju pytt det ska vara. Så vill folk ha det. Jag vet inte varför just pyttipanna har blivit sån grej men det är ju en enkel och mättande maträtt som är lätt att göra och går bra att ge ut till många samtidigt, säger Mattias Leclér, kökschef på Flustret.
Flustret, med sitt guldläge nära Studenternas, satsar som vanligt stort på bandyfinalen. Efter den 800 man stora bandyfrukosten fortsätter dagen med partytält och coverband. Bandyfinalen är fest. Vilket osökt leder en in på frågan hur viktig drycken är till frukostpyttipannan?
FEststämning med öl
— Öl passar ju bra till pytt — det är vad alla dricker. Jag tror inte det skulle komma så många om det bara serverades pyttipanna, det är ju lite fest också med hög stämning och så, säger Magnus Lund, kökschef på Birger Jarl.
Andra restauranger tycker att bara pyttipanna är lite pyttigt och satsar på en hel frukostbuffé av stadiga bandygrunder. Givetvis finns där pyttipanna representerad på borden men även äggröra, köttbullar, bacon, prinskorv och andra fettrika energiladdare.
— Det ska vara traditionell bandyfrukost som det alltid har varit — stadig och fet mat. Och mycket. Man behöver kraft om man ska stå och frysa hela dagen, säger Pelle Ericson som är restaurangchef på Harrys.
Grunda ordentligt före finalen alltså. Fast den som inte själv vill ställa sig framför spisen utan bandyfrukosta på krogen får räkna med att boka bord i förväg eller trava runt mellan ställena i hopp om plats — de flesta är fullbokade sedan länge.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!