Uppsala under press efter skräll

Vad som beskrevs som ett ”omöjligt” uppdrag inför matchen visade sig vara just det. Uppsala föll mot Umeålaget A3 Basket med stora siffror. Samtidigt skrällvann Mark vilket innebär att det jämnade ut sig i botten av tabellen.

24 februari 2019 18:59

Uppsala överraskade serieledarna och storfavoriten Umeå i inledningen av matchen i SEB Usif Arena. De rödklädda gick inledningsvis ifrån till en tiopoängsledning

– Vi var med i kanske en och en halv period. Då kände jag att vi hade kontroll över matchen, säger Uppsalas coach Ike Person.

Men gästerna skulle vakna till slut. De kom både ikapp och förbi. När Umeå gjorde 18–3 i den sista halvan av andra perioden blev uppförsbacken för brant för Uppsala. Matchen slutade till slut med en glasklar seger för det hittills obesegrade laget från Västerbotten (54–85).

– De ändrar om i sitt försvar och vi hade jättesvårt med det. Deras taktik gjorde oss stressad och de tar oss i returtagningen och i turnovers. De är för bra för att få två-tre chanser per anfall, säger Person.

Vad tänker du om lagets insats idag?

– Vi kan bättre. Vi var inte ens i närheten av vårat tak förutom i delar av första halvlek. Ibland tycker jag också att vi låter dem bli bra på grund av respekt när vi istället borde gå ut, spela hårt och inte känna stress. Jag är inte nöjd – visst vi spelar mot Umeå men vi kan bättre, säger Uppsalacoachen.

Samtidigt skrällde Mark när man tvålade dit Norrköping hemma. Det innebär att Mark och Uppsala återigen ligger på samma antal poäng men där de sistnämnda fortsatt har övertaget med hjälp av inbördes möten. Nu återstår tre matcher av grundserien och det återstår att se om Uppsala kan undvika jumboplatsen som innebär kval för att hålla sig kvar i högsta serien.

– Jag räknar med att vi ska vinna två matcher till: mot Eos och Wetterbygden. Att de vunnit spelar ingen roll – men visst blir det lite mer press nu. Men det är kul. Det är bara att gå ut och ta tag i utmaningen, avslutar Ike Person.

Matchfakta

Uppsala–Umeå: 54–85

Poängbäst, Uppsala: Erica Iderstål, 13.

Turnovers: 12–31

Lagreturer/lagets totala returer: 48.9% (Uppsala) mot 51.1% (Umeå)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Stark