Uppsala högsta hönset

Grinigt, tjafsigt, bråkigt. Då växte Mannos Nakos och hans Uppsala Basket och gjorde det sista rycket mot Jämtland.

1 december 2014 12:37

Det blev inga 111–63 som uppe i Östersund. Men inte hade Uppsala Basket några större problem att avfärda Jämtland den här gången heller.

92–78 skrevs segersiffrorna den här gången. Tränaren Kelly Grant hade hoppats på mer.

– Jag är inte nöjd med vårt spel, vi missade alldeles för många skott, säger han.

Men det var inte så matchen började. Uppsala gick upp i stor ledning tidigt i matchen efter enormt effektivt skytte. Fem av fem trepoängare gick in, två av två tvåpoängare. Och efter bara ett par minuter hade Uppsala ordnat sig en ledning man höll hela vägen ut.

Mannos Nakos var Uppsalaspelaren som briljerade i första halvleken. Han kan inte klaga på sin insats i matchen, eller på sin form för den delen. Han snittar nu på 20,5 poäng de senaste fyra matcherna.

– Jag har fått spela fler minuter och har haft en större roll i laget när vi har haft så många borta. Jag får ha bollen i händerna och det trivs jag bra med.

Du har gjort många poäng.

– Det kommer ju med minuterna, sen flyter det bara på.

Matchen igenom var det heta känslor. Lite tjuvsmällar här, några utskällningar där. Men det är inte Mannos Nakos emot.

– Det är skönt, jag älskar det. Jag är ju van vid att snacka mycket skit, säger han och fortsätter:

– Och jag tror att det är fler i vårt lag som går igång på det. Ingen ska kunna komma till Fyrishov och snacka skit utan att vi sätter emot.

Även om det gick till överdrift ibland – från båda lagen.

– Kelly (Grant) såg lite röd ut där på bänken.

Och Uppsalatränaren tyckte mycket riktigt att hans spelare hade kunnat lugna ned sig en aning. Inte minst Anton Gaddefors som fick två osportsliga fouler.

– Han måste använda temperamentet bättre än så, säger Grant.

Men efter en del gurgel i andra halvleken, där Uppsala faktiskt hade en sämre period, växte hemmalaget igen och tog de poängen som var nödvändiga för att säkra segern.Segern mot Jämtland var Uppsala Baskets 18:e raka seger på hemmaplan när det kommer till tävlingssammanhang. Hemmaplansfördelen verkar onekligen vara stor och det är något Kelly Grant vill se till att ha i slutspelet.

– Jag vill spela på hemmaplan hela slutspelet. Man såg ju på vårt slutspel i fjol vilken betydelse det hade. Det brukar vara avgörande.

Uppsala–Jämtland 92–78

Basketligan

(31–18, 21–24, 25–24, 15–12) Poängen, Uppsala: Axel Nordström 24, Mannos Nakos 19, Anton Gaddefors 12, Thomas Jackson 10, Brice Massamba 9, Odin Lindell 8, Oluoma Nnamaka 7, Oliver Jonsson 2, Lukas Friberg 1.

Skottprocent, tvåor: 40,7–52,2 Skottprocent, treor: 55,6–42,1 Skottprocent, straffar: 64,3–54,5 Offensiva returer: 13–8 Returer totalt: 41–41 Bollstölder: 9–4 Bollförluster: 11–21 Blockar: 5–2 Publik: 813.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg