Uppsala dansar för nya guld

Uppsala Bugg & Swing Society har firat stora framgångar och flera av klubbens danspar hoppas på nya medaljer i helgens SM. Däribland Angelica Källström och Benjamin Österlund som vill försvara sitt guld.

1 juni 1916 19:23

I Granebergsparken pågår förberedelserna för fullt. Musik spelas och snabba fötter slår i golvet. De dansar vant med varandra i takt till musiken.

− Jag har varit sjuk och är fortfarande lite förkyld. Tidigare har jag klarat mig bra från skador och därför lite nervös inför hur jag ska klara av det, men dansen känns bra och börjar sitta ordentligt, säger Angelica Källström.

Hon och danspartnern Benjamin Österlund tillhör Uppsala Bugg & Swing Society (UBSS) och ska tillsammans med flera andra åka ner till SM i Bugg & Rock n’ Roll i helgen. Tävlingen anordnas i Helsingborg och pågår 4-5 juni.

− SM brukar vara en folkdansfest som är otroligt rolig med mycket folk på läktaren. Vi har en jättebra hejarklack som brukar låta och ge oss energi, berättar Angelica Källström.

Förra året vann Angelica Källström och Benjamin Österlund SM för sjätte gången medan Johan Haag och Hanna Kupljens från samma klubb tog brons. Det är bara några av medaljerna som UBSS erövrat, bland annat har klubben tagit dubbla medaljer på SM i bugg i vuxenklassen de senaste åtta åren och hamnat på prispallen i flera andra grenar.

− Vi har ett jättebra gäng som hållit på i flera år och sporrar varandra. De är väldigt engagerade och tränar nästan varje dag. Som i all sport ligger mycket hård träning bakom och de vill tävla mycket, säger Mikael Österberg, ordförande i UBSS.

UBSS är en av Sveriges största dansföreningar med cirka 1200 medlemmar och trots de stora framgångarna är det inte tuff konkurrens mellan dansparen.

− Det är främjande och taggande att träna i samma lokal som så många andra duktiga par. Man blir inspirerad och utvecklas själv när man ser de andra, berättar Angelica Källström.

Dansparen från Uppsala tillhör favoriterna även i årets SM och de åker ner till Helsingborg tillsammans i en buss med sin hejarklack som brukar bestå av familj och vänner.

− Jag tror att vi kan försvara guldet men konkurrensen är hård och det finns flera jätteduktiga par, framför allt våra klubbkamrater. Förut hade jag och Benjamin som mål att vinna tre SM-guld i rad och det har vi gjort. Nu pratar vi om att vinna tio SM-guld i rad och det tror jag att vi kan göra, säger Angelica Källström.

SM i Bugg & Rock n´ Roll:

Anordnas 4-5 juni i Helsingborgs arena med olika danser och klasser med olika åldersgrupper.

För att få vara med måste du ha deltagit i ett visst antal tävlingar med samma danspartner och vara klassad på nationell nivå.

Uppsala Bugg & Swing Society deltar i danserna bugg, dubbelbugg och boogie woogie i årets mästerskap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström