Uppsala Basket lägger ned

Inget mirakel väntade runt hörnet. Nu är Uppsala Basket herr ett minne blott – när föreningen väljer att lägga ned sin verksamhet efter degraderingen.

12 april 2019 19:00

Årets säsong i Svenska basketligan herr var ett enda långt mörker och frågan som många undrade var om Uppsala Basket kunde studsa tillbaka i superettan?

Svaret kom svart på vitt under fredagen: Uppsala Basket lägger ned.

"Uppsala Basket, som blev degraderade denna säsong från SBL, fick extra tid på sig att komplettera sin ansökan till superettan. Uppsala Basket meddelade dock SBBF under fredagen den 12 april att de inte inkommer med kompletterande underlag och därmed inte kommer att spela i någon förbundsserie nästa säsong", skriver Svenska basketförbundet i ett pressmeddelande.

De senaste säsongerna har varit turbulenta för Uppsala Baskets herrlag, men det har gått fort utför.

Ingen som har minsta hum om svensk basket kan ha undgått Uppsalas fantastiska resa från lindansargäng till den första semifinalen på 13 år säsongen 2008/09, när namn som Thomas ”TJ” Jackson och Danny Gathings fyllde Fyrishov till brädden, så att publikrekordet från träbänkarnas tid all världens när över 3 000 personer bänkade sig i hallen.

Det var inledningen på en publikfriande resa som fick sin kulmen i en SM-final 2015, den första sedan 1979.

Bara fyra år efter finalen är festen över. För gott. Den nedåtgående spiralen påbörjades dock redan under finalåret och den stora knäckfrågan, vars trend ingen har lyckats vända, är personell, organisatoriskt men framför allt ekonomisk.

I år blev Uppsala Basket den första klubben genom tiderna som tvingas lämna basketligan på sportsliga grunder, och i stället för att börja om i superettan väljer föreningen att lägga ned sin verksamhet.

Ungdomsföreningen KFUM Uppsala Basket ungdom har ett representantslag i tredjedivisionen basketettan norra och är det nu högsta rankade basketlaget på herrsidan i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård