För fyra år sedan bestämde sig Isac Blomqvist för att satsa på motorsport. Han höll på med flera olika sporter men det var egentligen aldrig någon tvekan om vad han skulle välja.

– Jag spelade lite fotboll och bandy samtidigt som jag höll på med simhopp utöver kartingen. Men det har alltid varit en självklarhet att motorsport är min grej och det var det jag var bäst på, säger Isac Blomqvist.

För några månader sedan blev det klart att Isac Blomqvist tog klivet upp från att köra gokart till en formelbil. Det holländska racingteamet MP Motorsport skrev kontrakt med talangen och nu tävlar han för dem.

Artikelbild

– Steget från karting till formelbil är ganska stort. I karting är bilarna ganska små och det är ganska intensivt att köra. När man kommer upp i en formelbil som är betydligt mycket större är det många detaljer som spelar in. Man måste hålla koll på hur bilen hanteras och vad som händer med bilen eftersom det är små faktorer som spelar roll för om man kör fort eller långsamt.

Dessutom går det fortare. I en gokart kom Isac som mest upp i 140 kilometer i timmen.

– Den bilen jag kör nu har 160 hästkrafter och jag har toppat 226 kilometer i timmen på en bana i Barcelona.

Hur ser du på riskerna?

Artikelbild

– Det är klart att man utsätter sig för en risk när man kör bilar som jag gör men det är en risk jag får ta. Jag älskar ju att göra det.

UNT träffar Isac i ett soligt Uppsala. Några dagar senare ska han åka till Novgorod för att tävla i Formel 4-serien ”SMP F4 NEZ Championship”. Serien är fördelad över sju helger och innefattar 21 race. Totalt har han hittills hunnit med att köra tre race och det har blivit två segrar och en femteplats.

Artikelbild

– Det känns bättre än vad jag trodde. Jag ligger etta i NEZ-serien och har kört ifrån folk som körde formelbil redan förra året. Det är en bra början men det är fortfarande en bra bit kvar tills säsongen är över – det är ingenting att bli för glad för.

Tävlingarna är mestadels i Ryssland vilket innebär en hel del resande. Detta försvårar studerandet.

Artikelbild

| Isac Blomqvist (i bilen) vid den första tävlingshelgen i Smolensk som genererade två förstaplatser.

– Det har varit väldigt tufft – speciellt med tanke på att jag har missat så mycket klasstid.

Men det har blivit för svårt att ta ikapp i och med all tid borta från skolan. Därför har Isac bestämt sig för att börja på ett onlinegymnasium till nästa läsår. På så sätt kan han styra mer över sin tid och behöver inte vara på plats fysiskt i skolan för att hänga med.

Artikelbild

| Blomqvist stoltserar högst upp på prispallen efter ett Formel 4-race i Smolensk.

– Jag tror att det blir väldigt positivt för mig i och med att jag kan styra mer över tiden själv. Jag kan fokusera mer på racingen samtidigt som jag ser till att jag har en utbildning när jag blir äldre. Vill man bli världsbäst måste man satsa allt eller inget.

Vad har du för mål?

Artikelbild

Isac Blomqvist 2014 – då han började satsa på motorsport.

– Målet i år är att vinna serien och senare gå vidare en klass. Nästa steg är Formel Renault 2.0.

Vart ser du dig själv om tio år?

Artikelbild

| Isac Blomqvist – racingtalang.

– Förhoppningsvis inom mitt mål att tävla inom Formel 1. Chanserna är kanske inte jättestora men jag skulle säga att jag har talangen för att komma upp dit.

Att tävla i andra länder är inget nytt för Isac. Under sin tid inom karting hann han med att tävla på både EM och VM-nivå ute i världen.

Artikelbild

| Isac Blomqvist under en tv-intervju med UNT.

– Det är en häftig upplevelse och man får ju se många saker. Samtidigt är det jobbigt att resa långt – ungefär varenda vecka.

Pappa Håkan följer med på alla resor och stödet från honom är ovärdeligt, berättar Isac.

– Han lägger ner mer tid än vad jag gör på den här sporten som jag egentligen håller på med. Det är han som fixar med sponsorer och resor. Det finns inga ord för hur tacksam jag är för vad han gör för mig.