Tvingades bort från hockeyn – fann innebandyn

Tobias Gustafsson är en av Sveriges bästa innebandyspelare på herrsidan och blev svensk mästare med Storvreta IBK i våras. Men det kunde egentligen ha blivit hockey för 25-åringen – som uppmanar till att hålla med fler idrotter länge upp i åldrarna.

10 oktober 2018 09:00

Vill du bli grym på en idrott – träna flera olika. Det är ledmotivet för den satsning som Riksidrottsförbundet (RF) har lanserat under hösten. UNT går på djupet i ämnet med hjälp av flera lokala profiler. Nu berättar Storvretastjärnan Tobias Gustafsson om sin uppväxt som innehöll både fotboll, innebandy och ishockey.

Tobias Gustafsson spelade ishockey i Gnesta IK och innebandy i Hölö/Järna IBK, men tvingades välja bort innebandyn när Södertälje SK pockade på uppmärksamheten.

– Jag spelade fotboll, ishockey och innebandy tills jag var 14 år. Det var hockeyn som var fokus nummer ett från tioårsålder, och när jag gick till Södertälje som 14-åring ställdes det helt andra krav än från de andra sporterna. I SSK var det en elitsatsning i tidig ålder och då ställdes det ett ultimatum att jag inte fick hålla på med något annat eftersom vi skulle träna sex dagar i veckan. Det är lika mycket som jag tränar nu egentligen, säger Tobias Gustafsson.

– Det blev snabbt en ranking där vi delades in i ett bättre och sämre lag. Då lade jag innebandyn och fotbollen helt åt sidan och bara fokuserade på hockeyn, det var ju så man själv ville ha det också. Då var hockeyn det roliga.

Till slut tvingades Tobias Gustafsson ställas inför ett nytt val.

– Det är så många faktorer som spelar in när du är 14-15 år gammal. Jag var 1,60 lång och vägde 60 kilo när jag var femton, medan vissa andra i laget var 1,90 cm och vägde 80 kilo. Det skiljer något enormt i utveckling just i den åldern och den biten märkte jag av väldigt hårt. När det skulle toppas på matcherna fick man sitta mer och mer på bänken och när det sedan blev dags för hockeygymnasium valdes bara de som längst fram i utvecklingen. Då blev jag bortselekterad, berättar Tobias Gustafsson.

Han var dock inte ensam om att möta en stängd dörr. Men för Tobias Gustafsson betydde den stängda dörren inom hockeyn, att en nygammal dörr inom innebandyn öppnades.

– Det var många som var i samma situation som mig, men skillnaden var att jag hade kört mycket innebandy och jag hade många kompisar som fortfarande spelade innebandy. För mig blev det naturligt att ta steget från hockey till innebandy. Jag ville ju fortfarande satsa. Jag har alltid älskat idrott och framför allt lagidrott, säger Tobias Gustafsson.

– Men jag vet faktiskt inte om jag hade kunnat byta sport om jag hade tillhört en elitsatsande förening som Södertälje SK tidigare än när jag var 14 år. Nu kunde jag hålla på med fler idrotter relativt länge ändå.

Hur ser du tillbaka på den situation som du ställdes inför?

– Nu när jag är 25 bast och i början av peaken av min karriär förstår jag mer vad det handlar om. När man var femton hade man ingen tanke på att ”det är först om tio år du har växt klart”. Och det är inte så många andra som tänker så heller.

Tobias Gustafsson är i dag en firad stjärna i innebandy och blev i våras svensk mästare med Storvreta IBK. Tobias själv blev även utsedd till både Årets spelare och Årets back i superligan.

– Jag har lagt ned extremt mycket tid på att bli duktig inom innebandyn och det krävs ett stort engagemang, men ingen kommer veta din fulla potential innan du är fysiskt fullt utvecklad.

Har du kunnat bli lika bra inom hockeyn?

– Man kan inte säga rakt av att alla lyckas av att göra det ena eller andra, men jag tror att man får fler potentiella stjärnor att sluta av en tidig selektering, än det antal stjärnor du får fram av det upplägget, säger Tobias Gustafsson.

Fotnot: Under hashtaggen #minandraidrott har Riksidrottsförbundet under hösten lanserat sin nya satsning som påpekar vikten av hålla på med många olika idrotter som ung. UNT lyfter fram lokala profiler i ämnet.

UNT granskar: Min andra idrott

Onsdag 10 oktober, del 1: Upplands idrottsförbund om RF-satsningen.

Onsdag 10 oktober, del 2: Innebandystjärnan Tobias Gustafsson som egentligen ville bli hockeystjärna.

Torsdag 11 oktober, del 3: Diskussstjärnan Vanessa Kamga höll på med tre idrotter samtidigt – innan det blev friidrott.

Fredag 12 oktober, del 4: Andreas Eskhult om sin resa till att bli en firad bandystjärna.

Lördag 13 oktober, del 5: Möt Per Göran Fahlström som forskat om barn och elitidrott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!