Tungt när enorma sviten bröts

Efter 19 raka segrar på hemmaplan tog Uppsala Baskets enorma hemmasvit slut – på ett sätt som ingen önskade. ”Vi måste spela smartare”, säger coachen Kelly Grant efter 92–99-förlusten mot Norrköping.

28 december 2014 19:07

Norrköping rivstartade matchen och hade en fantastisk offensiv i första halvlek där allt gick i. Mikael Lindquist gick i bräschen med 18 poäng under första ronden och Lindquists trea till 41–55 var där och då gästernas nionde trea på tionde försöket.

Allt anfall föranleddes av att Norrköpings pointguards, framför allt Toni Prostran, gång på gång hittade luckor i hemmaförsvaret.

– Vi var steget efter hela tiden. De penetrerade vårt försvar gång på gång och det sårade oss. Vi var inte så skärpta i vår rotering som vi brukar vara, säger Thomas ”TJ” Jackson.

Trots Norrköpings fenomenala skottprocent (85 procent på treorna!) var gästernas ledning ”bara” sex poäng i halvtid, 57–63. Detta tack vare framför allt en stark offensiv returtagning hos hemmalaget.

– Jag var överraskad att vi var så nära som vi ändå var i första halvlek, säger”TJ” Jackson.

Kelly Grant fyller i:

– Vi förlorade mot ett lag som hade en bra kväll. Det är inte många lag som är kvar i halvtid efter en första halvlek som Norrköping hade, men vi var inte redo att vinna i dag.

Norrköpings coach Lasse Johansson var orolig inför andra halvlek, men oron var obefogad.

– Vi skjuter bollen så fantastiskt att vi glömmer bort allt annat. Som returtagningen. Och det vill man inte tappa mot ett lag som Uppsala, säger Johansson, som dock fick se sitt lag styra även efter paus.

– I andra halvlek tog vi matchen till en mer kampmatch.

Norrköpings ledning växte till sju inför slutronden, 71–78, och det syntes vilket lag som hade de allra hetaste spelarna. När Mikael Lindquist sänkte tre poäng till 78–92 med drygt fem minuter kvar att spela sänkte han även hemmalaget.

Matchen präglades av många fouls och Norrköping drabbades hårt, där bland annat Joakim Kjellbom tidigt stod på tre fouls, men Uppsala kunde inte utnyttja situationen.

– Vi hade dem i foulproblem i varje period, men tog inte tillvara på det. Vi slutade i stället att attackera och tog våra skott i fel lägen. Vi måste spela smartare, säger Kelly Grant.

– Norrköping var bra, men jag är inte nöjd med vår prestation. Vi måste vara smartare.

Att det var den första förlusten på hemmaplan sedan 23 januari, då Nässjö vann i Fyrishov, gjorde det inte lättare. Det blev ingen 20:e raka hemmaseger.

– En svit ska alltid ta slut någon gång. Man vill aldrig förlora på hemmaplan, men vi kommer att komma tillbaka starkare, säger Thomas ”TJ” Jackson.

Revanschdags hemma mot Örebro i Rosendalshallen på tisdag.

92–99

92–99

Uppsala Basket–Norrköping

Basketligan

(31–31, 26–32, 14–15, 21–21)

Poäng, Uppsala: Anton Gaddefors 21, Johan Jeansson 18, Thomas "TJ" Jackson 12, Axel Nordström 11, Brice Massamba 9, Mannos Nakos 8, Oluoma Nnamaka 7, Odin Lindell 5.

Skottprocent, tvåor: 33,9–45,0 Skottprocent, treor: 55,6–60,0 Skottprocent, straffar: 81,5–81,8 Offensiva returer: 20–14 Returer totalt: 40–44 Bollförluster: 12–16 Bollstölder: 9–5 Blockar: 0–4 Publik: 1 434

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård