Trion som lyfter Uppsalasporten

IDROTT. I gråa tröjor på höga stolar tog de plats på Upplands idrottsförbund.
Marcus Ragnarsson, Ola Andersson och Magnus Berglund.
Supetrion som ska vara med och lyfta Uppsala till att bli Sveriges bästa idrottsstad.

27 september 2011 16:23

Emma Sjöö är ansvarig för Upplands elitidrottscenter och behövde knappast skämmas när hon presenterade verksamheten och nyförvärven som tillsammans ska lyckas med det möjligt svårmätbara målet att bli Sveriges främsta idrottsstad.
På podiet och som affischnamn i satsningen hittar vi en NHL-veteran, en Champions League-mittfältare och en bandyfilosof.
- Äntligen. Jag lämnade Uppsalafotbollen 1994 och har haft som en mission att komma tillbaka men det har aldrig varit rätt läge eller tillfälle, säger Ola Andersson som i det här sammanhanget går in som rådgivare åt Sirius damer och herrar.

När det gäller Marcus Ragnarsson, som redan är involverad både i ungdomsishockeyn i distriktet och i Almtuna, så väntar ytterligare en uppgift för den före detta storbacken som gjort totalt 700 matcher i NHL.
- Vi ska prata mer i november men tanken är att jag ska vara lite som en mentor, någon man kan prata och få lite tips och råd av. Som kvartssamtal ungefär, flinade Ragnarsson som med sina erfarenheter från exempelvis Philadelphia Flyers, landslaget och Djurgården har mycket att dela med sig av.
Efter sin axelskada är han numera bara tränare och lovade så sent som igår eftermiddag att det inte blir någon comeback som spelare även om han numera är med på isträningarna.
De tränare Ragnarsson har inspirerats av är bland annat Lars-Fredrik Nyström som han mötte under sina först år i Östervåla men även Ingvar "Putte" Carlsson och Lars Falk från Djurgårdstiden.

Vad har du sett som viktigast under de här åren?
- Det är att fokusera på träningen när man väl är där. Det är så många som tränar otroligt mycket men det är inte alltid det är spetskvalitet i det man gör. Där tror jag många måste bli bättre för att lyckas.

En tränare som redan är etablerad och smått hyllad är Magnus Berglund, Sirius bandyfilosof. Bollnässonen kom som guldtränare i VSK till Sirius och skrev nyligen på ett femårskontrakt med klubben och är numera inflyttad Uppsalabo.
- För min del hoppas jag komma igång med projektet i november så att första kullen ska vara klara i juni, säger Berglund som kommer att bli handledare och leda ett traineeprogram för en grupp blivande elittränare.
- Det viktigaste för mig är nyfikenhet, det har alltid varit en del av hur jag har jobbat och jag vill se nyfikna tränare som vill suga åt sig av allt nytt. En annan viktig del som tränare är att känna sig själv och acceptera den man är. Man måste inse att man har vissa brister och samtidigt känna var man kan vara med och bidra. Det gäller att hitta sin egen spetskompetens.

21 november ska
trion tillsammans med en referensgrupp bestående av aktiva inom olika områden sitta ner under en heldag och fördjupa sig än mer i ambitionen att bli bäst i Sverige.

SUPERTRION

Ola Andersson växte upp i Bälinge och gjorde sedan en resa från fotbollsfyran till superettan, allsvenskan, landslaget och spel i Champions League. Han har dessutom hunnit med att vara sportchef i AIK.

Marcus Ragnarsson
har vunnit SM-guld med Djurgården men framför allt spelat VM och OS och gjort nio år i NHL. Är numera assisterande tränare i Almtuna.

Magnus Berglund
har spelat bandy i Bollnäs, Boltic och Kungälv och blev sedan ungdomstränare i Västerås där han även var med och tog SM-guld med a-laget som tränare. Har nu ett femårskontrakt med Sirius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Legue