Tre klubbar i avtal om Studenternas

Kommunen ville ha avtal på plats innan nyår. Nu kan UNT berätta att Sirius, Uppsala Fotboll och Dalkurd alla tecknat intentionsavtal om lokaler på ”nya” Studenternas.

6 december 2018 12:20

UNT har fått tillgång till de tre avtalen som är tecknade den senaste månaden. Sirius är den förening som har för avsikt att hyra mest yta på arenan då man vill ha cirka 300 till 500 kvadratmeter på "Studan".

– Tanken är att vi gärna vill ha vår hemvist på den nya arenan. Utgångspunkten är att vi ska kunna ha det, men du vet också vilka villkor vi har och har haft, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom som är den som skrivit under avtalet.

Ni vill fortfarande inte dela hemvist med Dalkurd?

– Det är fortsatt utgångsläget, men sedan vet man aldrig vad som händer i diskussionen. I och med det här intentionsavtalet med de tre klubbarna kan kommunen föra diskussionen vidare, säger Sjöblom.

Dalkurd har som sagt också skrivit under ett avtal där man har för avsikt att hyra cirka 210 kvadratmeter på den nya arenan.

– Vi har som intention att ha både omklädningsrum och vårt kontor (i byggnaden bakom) vid Studenternas. Vi vill ha allting på samma plats och är nöjda med den här ytan för hemvist där vi bland annat kommer att dela tvättstuga med Uppsala Fotboll, säger Dalkurds vd Johan Gustafsson.

Hur ser du på Sirius inställning?

– Det får stå för Sirius. Vi ser inget problem att samarbeta med en eller flera föreningar. Vi vill snarare samarbeta för det är det som kommer att stärka Uppsalafotbollen i framtiden.

Även Uppsala Fotboll, som tidigare tvekat om egna ytor, har skrivit under ett intentionsavtal där man söker ytor på cirka 150 kvadratmeter. Enligt intentionsavtalet beräknas hyran uppgå till mellan 2 300-2 700 kr/kvm och år för samtliga. Räknat på 2 500 kronor blir det 375 000 kronor för Uppsala som i fjol (2017) hade lokal- och hyreskostnader på 57 700 kronor totalt. En ökning med över 300 000 kronor alltså.

– Det kan inte vara billigare för oss bara för att vi inte har samma ekonomi som lag i allsvenskan eller superettan, så kan inte kommunen göra. Det vi kollar på nu är vad det finns för bidrag som skulle kunna stötta oss och hjälpta till att finansiera det så att vi har råd att vara där, säger Uppsalas ordförande Linda Zillén och fortsätter:

– Har man byggt en så presentabel arena så vore det märkligt om inte ett elitlag på damsidan kunde vara där.

Från kommunens sida kan man nu gå vidare efter att de tre intentionsavtalen är undertecknade.

– Det var nödvändigt att veta vad man har för intention med inhyrning, hur många kvadratmeter och vilka föreningar. Nu börjar vi detaljhyresförhandlingen där vi får se vad föreningarna vill ha arenan till och hur man vill inreda ytorna, säger Josefine Åhrman, idrottschef vid kommunen.

Hur ser ni på Sirius önskemål angående Dalkurd?

–I dagsläget tittar vi på vilka förutsättningar och intressen föreningarna har för inhyrning. Det finns många olika vägar att gå och jag har svårt att uttrycka mig om det specifika önskemålet i dagsläget.

Med avtalen på plats hoppas nu Josefine Åhrman att de permanenta hyresavtalen för arenan som invigs 2020 ska vara på plats innan sommaren.

– Under våren 2019 är målsättningen att landa i förhandlingarna, säger Åhrman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Meisels