I början av kvalserien var det den "nya trion" Alexander Lunsjö, Jens Jakobs och Jacob Svensson som dominerade, både på isen och i poängligan.

Tony Mårtensson och kompani hade det tyngre.

Men nu har Hertzberg och killarna i den kedjan fått upp farten rejält.

Tony Mårtensson har övertagit ledningen i poängligan och Viktor Hertzberg är på väg att bli tvåa. Hade han gjort 8–1 på det där jätteläget i slutsekunderna så ...

– Tony hade lovat mig ett läge till, och det fick jag ju, säger han.

Men avslutet blev inte vad Hertzberg hade tänkt sig. Gamle lagkompisen från Hudiksvall, målvakten Andreas Bosson, räddade.

– Jag sköt där jag brukar skjuta, 34 centimeter upp på stötsidan. Men det räckte inte riktigt, så det blev väl 33 centimeter i stället. Eller 32, säger Hertzberg och frågar samtidigt materialaren Tommi Söderqvist hur brett målvakternas benskydd är.

Trots att Bosson räddade skottet så låg pucken fri efteråt.

– Han (domaren, André Hiljanen) blåste lite för tidigt. Jag hade gärna gjort hattrick, det har jag inte gjort på tio år.

Det blev ändå en highfive med Bosson i Hudikvallskassen, och sedan blev det ett stort leende från de båda.

– Jag har känt mig lite spänd i de här matcherna mot Hudiksvall. Det är bara gamla kompisar jag möter och då vill man ju visa vad man går för, säger Hertzberg med ett leende.

Almtunas seger var odiskutabel, 7–1 säger det mesta, men prestationen mot Tranås i onsdags var bättre – faktiskt mycket bättre.

– Vi var effektiva från start igen. När vi gjorde 2–0 så tycker jag att luften gick ur dem och det var lite svårt för oss att hålla uppe det mentala, säger Viktor Hertzberg.

Eftersom det kan bli en målskillnadsaffär mellan Almtuna och Kristianstad (eller Vita Hästen) så gäller det att vara fokuserad över 60 minuter – och det var inte Almtuna i den här matchen.

– Jag tycker ändå att vi tog oss samman i den tredje perioden, men jag kan hålla med, litegrann var det så, säger Hertzberg när UNT påstår att det saknades fullständig koncentration.

Almtunatränaren Marcus Ragnarsson är inne på samma linje:

– Vi höll ändå ihop det bra, men efter 3–0 (7.22 i första perioden) blev vi slarviga och lite för offensiva i tanken. Vi spelade inte klart, och i det läge vi befinner oss så måste vi ha med oss bra vanor, säger Ragnarsson.

Nu är Almtuna uppe i tabelltoppen, men då ska man veta att Vita Hästen och Kristianstad möts på lördagen. Vilket resultat är bäst i den matchen? Frågan går till Hertzberg, men innan han hinner svara flikar materialare Söderqvist in och säger (med ett stort skratt) 12–1 till Hästen.

– Det bästa för oss är väl ... om Vita Hästen vinner, säger Hertzberg, som är betydligt mer diplomatisk än Söderqvist.

Hur som helst, Almtuna har allt i egna händer. I nästa omgång flyger man upp till Luleå för att möta Boden – och sedan nattåget hem till Uppsala.