27-årige Djärv kom förra året till Uppsala Triathlon med ett SM-brons och ett SM-silver i bagaget från de två senaste åren. Han krönte det med sitt första SM-guld. Då var det sprintdistans som gällde. När han nu ska försöka försvara sin titel i Uppsala är det över olympisk distans, som är betydligt längre.
– Sprinten är mer min grej. Jag är alltid beredd på att få stryk men hade nog hoppats på mer om det varit sprint, säger Djärv som i år valt att tävla för Uppsalaklubben Mantra Sport igen.
Han har aldrig gjort en så tidig säsongspremiär som i år då han tävlade på Gran Canaria redan i mars. Han följde upp med en tävling i Marocko för två veckor sedan, båda i kontinentalcupen, och förra helgen blev det säsongspremiär på svensk mark när han kom trea i Hallstahammar. Men den stundande tävlingen i Uppsala betyder något extra för Djärv som var student i staden mellan 2009 och 2014.
– Banan har varierat lite år från år men det har alltid varit cykling och löpning runt slottet och Domkyrkan, väldigt fin miljö. Det är en av de bästa tävlingarna på året och som jag håller varmt om hjärtat, säger Djärv, som även om han tävlar för en Uppsalaklubb igen bor i Dalarna och Falun.
Vad hoppas du på i år?
– Även om jag vet att det blir tufft med tanke på distansen så siktar jag ändå på guld. En medalj ska jag ha i alla fall.
Djärv har sin styrka i cyklingsdelen, som gärna får vara lite kuperad, men ser sig inte som lika stark på löpmomentet. Det får gärna vara platt. Säsongens största mål gick om intet. Därför blir SM-tävlingarna något av höjdpunkterna för året för honom.
– Ett stort mål var att komma till Europamästerskapen som är efter Uppsala men bara en kille fick chansen och då fick jag stå åt sidan. Så nu är det dels Uppsala och dels sprint-SM i Borås, plus när Europacupen kommer till Malmö, som är de stora målen.
I framtiden då, är OS realistiskt?
– Det är jäkligt tufft att ta sig dit, men det är inte otänkbart och inte omöjligt. Dels för att det är jäkligt hög nivå och för att inte så många får vara med. Man måste själv kvala in och ta en massa rankingpoäng och dessutom övertyga SOK (Sveriges olympiska kommitté) och det är inte lätt.