Tierp kvar på Kanadaspåret

Historien går igen. Tierps Kanadaspår fortsätter – och är ett måste för att 20 raka elitseriesäsonger ska bli fler. "Tyvärr är det så för att hävda sig", säger Magnus Östling.

6 oktober 2017 05:00

Tre kanadensare ut och tre kanadensare in. Det är så det brukar se ut för Tierp inför varje säsong. Säsongen 15/16 hette de Colton de Mann, Yarron Mueller och Lee Hamilton. Säsongen 16/17 kom Nic Dubinsky, Thomas Lyon och Jackson Maris och ersatte.

När klubben nu går in i jubileumssäsongen, den 20:e i rad i elitserien, är det Ty Moorman, Kristen O´Brien och John MacDonald vi får lära oss. Den sistnämnde blir spelande tränare.

– Han har sett riktigt bra ut med killarna hittills, säger Magnus Östling, värvningsansvarig, om tränarlösningen.

Varför har det blivit Kanada?

– Det är väl mer av en slump att det har blivit så, men vi har haft bra kontakter där, det blir så med spelare som varit här genom åren. Det är hörsägen man får gå på.

Är det ett måste med internationell touch för att klara sig?

– Tyvärr är det så för att hävda sig. Vi vill ju helst köra svenskt men det går ju inte.

Att värva utifrån kostar såklart en slant. Men anledningen till att importerna inte blir kvar längre än oftast bara en säsong handlar också i mångt och mycket om pengar. Efter en lyckad säsong kommer nya anbud.

– Vi kan inte sätta emot om andra klubbar i Europa rycker i dem, säger Östling.

Tierp inleder elitseriespelet borta mot Linköping på lördag och än är det för tidigt att säga hur laget står sig. En träningsturnering mot elitseriemotstånd i Södertälje slutade med en seger och tre förluster men då hade kanadensarna bara varit på plats i ett fåtal dagar.

Förhoppningar finns om att nå längre än förra säsongen då det blev respass mot Falkenberg i kvartsfinalen.

– Man vill alltid göra ett bättre år än det förra, men det är lite för tidigt att sia om, säger Östling.

Hemmapremiären för Tierp äger rum 15 oktober mot Sollentuna.

Tierp Volley

Nyförvärv: Ty Moorman, Red Deer College, Kanada, Kristen O´Brien, Dalhousie Tigers, Kanada, John MacDonald, Dalhousie Tigers, Kanada, Theo Biström, RIG Falköping, Adrian Norrby, åter efter uppehåll.

Förluster: Nic Dubinsky, Tallin, Tom Lyon, klubb okänd, Jackson Maris, Habo.

Elitseriens premiärhelg, lördag 7 oktober: Falkenberg–Vingåker, Linköping–Tierp, Lund–Örkelljunga. söndag 8 oktober: Falköping–Lund, Södertelge–Sollentuna, Hylte/Halmstad–Habo.

Elitseriens grundserie spelas över 27 omgångar. Falköping, med spelare på Svensk volleybolls riksidrottsgymnasium, spelare från och med denna säsong endast tio hemma matcher, samtliga hemma, under säsongen. De kan inte åka ur eller gå till slutspel. Övriga lag får poäng som vanligt om de besegrar Falköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund