Multisporttävlingen i Sunnersta är hotad

Multisporttävlingen Gropen Extreme är hotad. Det populära loppet är flyttat från våren till september i år, men det kan vara sista gången det avgörs. "Vi får inget stöd alls och det är så många hinder."

Gropen Extreme under en varm majdag. Här ett av vattenhindren under tävlingsbanan. Nu är loppet hotat enligt arrangören.

Gropen Extreme under en varm majdag. Här ett av vattenhindren under tävlingsbanan. Nu är loppet hotat enligt arrangören.

Foto: Håkan Lundh/arkiv

Terränglöpning2023-03-24 05:00

Det var 2015 som Gropen Extreme genomfördes för första gången. Lite förenklat kan man säga att det är en terränglöpning med inslag av hinder, allt från armgång till lervälling i containrar som ska passeras. Under åren har det varit både barn- och elitklasser.

Kulmen nåddes 2019 både när det gäller antalet aktiva och åskådare i Sunnerstagropen.

Men nu är tävlingens existens hotad.

– Ja, så är det. Vi kan uppleva det som att Uppsala kommun inte vill ha oss kvar, säger Erika Tedeholm, som varit, och är, en av de drivande bakom Gropen Extreme.

– Pandemin slog hårt mot oss, men det är bara en del. Vi får inget som helst stöd från Uppsala kommun, tvärtom. Vi tvingas stångas mer med miljöförvaltningen än vad vi lägger tid på själva loppet. Det är så många hinder på vägen.

Vad är problemet, enligt dig?

– Tillståndsprövningen är en stor broms. Sunnerstabacken är en skidbacke och det cyklas hur mycket som helst i området. Det är mellan 500 och 1 000 personer i gropen dagligen medan vi är där ett par dagar men för oss är det en lång process för att få tillstånd.

Cecilia Remén, inspektör på miljöförvaltningen, svarar nu på kritiken: 

– I skyddade naturområden finns det regler som bestämmer vad du får och inte får göra där. I Uppsala finns det nio kommunala naturreservat och det är olika föreskrifter (regler) för varje reservat, som bland annat innebär att det krävs tillstånd eller dispens för att genomföra större aktiviteter eller arrangemang med över 300 deltagare. Finns det moment i en tävling där man ska springa i vassområden, så är det inte lämpligt under våren och försommaren för då kan tävlingen störa växt- och djurlivet, till exempel häckande fåglar.

Men Reméns svar ger inte Erika Tedeholm så mycket för.

– Det är allt... från blommor till annat som är känsligt, men jag menar, det rör sig tusentals med människor i backen och i gropen, som går, springer och cyklar. Vi arrangerar ett lopp om år. Vi sitter på halster när vi bara några veckor innan loppet inte vet om vi kommer att få tillstånd.

Cecilia Remén:

– Vi vet att handläggningstiden för ansökan om tillstånd och dispens kan upplevas som lång. Vi rekommenderar alla är att skicka in ansökan minst fyra månader innan den planerade aktiviteten för att vi ska hinna handlägga den. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!