Talangens bisarra vardag: "Domare stöter på mig"

Domare stöter på henne och matchfixare hotar henne. UTK:s Julita Saner krigar på tennisens bakgård mot målet att en dag vinna en grand slam.

Julita Saner hemma i UTK-hallen.

Julita Saner hemma i UTK-hallen.

Foto: Daniel Meisels

Tennis2022-01-02 05:00

22-åringen har precis tagit Upsala Tennisklubb till en fin tredjeplacering i elitserien när vi slår oss ner på UTK:s café. Kylan biter sig fast utanför fönsterna och på tv:n kan man så klart följa en pågående tennismatch någonstans ute i världen.

– Det är självklart bra att sluta trea, men vi hade hoppats gå till final. Jag tycker att vi alla gjorde ett bra jobb med tanke på vår trupp. Vi var många hemmaspelare och gjorde det bästa vi kunde. Det var några matcher här och där som vi hade kunnat göra bättre så vi är besvikna, säger Saner om den korta och intensiva elitseriesäsongen.

Att spela tillsammans under en så kort tid är speciellt.

– Först och främst brukar vi inte spela tillsammans. Sedan är vi tjejer så det är alltid lite små tjejdraman och lite sånt. Jag tycker ändå vi klarade av att spela.

Vadå för drama?

– Lite smågrejer, man kanske säger saker och ting, kanske missuppfattar varandra. Det är alltid lite så när man spelar tillsammans och är flera tjejer. Jag tycker ändå att vi gjorde det bra och är bra vänner.

undefined
Hon har upplevt både det ena och det andra på tennisens "bakgård".

Julita Saners tennisresa började i tidig ålder hemma i Västerås. Hennes pappa är en stor tennisfantast och ville att dottern skulle börja. Hon har även spelat fotboll samt hållit på med både friidrott och dans. Det var dock tennisen som hon fastnade för. Bland annat för att det är en individuell sport berättar hon.

– Även om jag inte spelade superseriöst när jag var tolv år så var jag duktig. Det blev direkt landslagsuppdrag, jag åkte till USA när jag var tolv. Det blev seriöst och jag tyckte det var roligt att resa. Jag var tolv, åkte ut och spelade mot folk från andra länder. Det passade mig perfekt. 

Hade du några förebilder?

– Det är klart att man kollar Serena och Venus Williams, men Novak Djokovic har jag följt länge och han är en idol. Allt han gör är sjukt. Han visar känslor, han är tuff och han är egen. Jag gillar honom.

När hon var 16 år värvades hon till UTK av tränarprofilen Jon Hedman. Något som på allvar blev startskottet för hennes satsning mot toppen.

– Det gav mig verkligen möjligheten att satsa. Jag tog den chansen, flyttade hit och det var då det blev seriöst. 

Vad hade du för tankar där och då?

– Jag märkte att det gick bra för mig, jag vann väldigt många tävlingar. Jag kände att jag ville bli en stjärna i tennis. Det kanske låter konstigt, men jag vill bli en superstar. Tennis är perfekt, jag vill bli något stort och det passar mig.

Och det gäller fortsatt.

– Jag vill synas och jag vill bli en stjärna. Jag tycker det är kul när folk kommer fram, jag håller på med sociala medier och är offentlig. Jag uppskattar folk som kommer fram, jag pratar alltid med alla och jag tycker om det här livet, att vara igenkänd. 

undefined
Tennisen blev nummer ett för Julita Saner när hon var tolv år gammal.

Hon hyllar UTK som Sveriges bästa tennisklubb.

– Vi har människor här som bryr sig om oss vilket jag inte har sett någon annanstans. Det är bara pengar och klockan på andra ställen. Här tror de på en och bryr sig, de vill ens bästa. Jag får hjälp från klubben med tennistränare samtidigt som jag har min egen privata satsning. Det har gett mig mycket i min karriär och jag tror det är därför flera spelare börjar komma hit nu eftersom de vet hur bra vi har det.

Vägen till toppen är dock inte spikrak. Saner har tydliga mål och målsättningar, men med sin rankning som 918 i världen när detta skrivs så är det inte de finaste turneringarna som gäller för tillfället.

– Jag har sett allt möjligt. Spruckna banor, hål i näten och konstiga underlag även om jag så klart ser fina ställen också. Det är lika för alla. Jag var i Sydafrika för två månader sedan och där var det folk som blev rånade dagligen. Vi kunde inte gå ut och äta utan fick bara äta på rummen. Det var nytt för mig och sådana saker får jag uppleva, säger hon och fortsätter:

– Det är inte bara det fina som folk ser med resorter och pooler utan det är mycket annat också som folk inte pratar om men som vi upplever.

undefined
Julita Saners dröm är att vinna en grand slam, favoriten är US Open.

En sådan sak som Saner berättar om är domarna och hur de i vissa fall agerar gentemot spelarna de ska döma. 

– Vissa domare skriver till och med till en på Instagram, det är hemskt. Väldigt konstigt och lite beroende på vilket land man är i. Man räknar med att domarna gör två, tre fel varje game och det är man van vid.

Vad skriver domarna?

– De kan stöta på en, men jag ignorerar och följer reglerna.

Det låter helt sjukt?

– Jag känner att det är sjukt, men det enda jag tänker på är att ta mig bort från de här tävlingarna och den nivån. Kriga till mig poäng så jag kan ta mig till de lite större tävlingarna där man får det lite bättre och det är lite mer noggrant. 

Kan resultatet påverkas av domarens kontakt med en spelare. En spelare nobbar en invit från en domare och får domslut mot sig?

– Det kan handla om att en spelare ser ”bättre” ut eller kommer från ett specifikt land. Det kan vara sådana saker. 

Har du upplevt det själv?

– Nej, men andra har upplevt det, men ofta tvärtom. Att de är för en i stället, det kan hända. Ett sätt att imponera, men det är enstaka fall. För oss är det bara att följa internationella tennisförbundets anvisningar. Det finns väldigt många bra och professionella domare också, det är viktigt att säga. I Sverige går det inte till så. 

Och det är inte ”bara” det. De mindre tennisturneringarna har också ett rykte om sig att vara en het marknad för matchfixning. Något även Saner har upplevt.

– Ja, det händer, allt möjligt. Man får mycket meddelanden och hot på nätet också eftersom många spelar på våra matcher. Det är konstigt egentligen att de spelar på typ en damdubbel i en 15 000 dollarsturnering. Man kan få meddelanden på Instagram att ”du är sämst” och ”du är det och det”. Det är också tråkigt så klart, men vardag för oss och vi får rapportera in. 

Även här kan domare vara inblandade.

– Vissa domare kanske lägger pengarna själva om jag ska vara helt ärlig. Jag har inte upplevt så grovt, men jag har upplevt att de hjälper vissa spelare. Det är många som åker dit. Det finns en sida hos internationella tennisförbundet där man lägger ut vilka som är dömda för matchfixning.

undefined
Saners kommer från en fotbollsfamilj där hennes pappa bland annat spelade för St. Pauli i den tyska andra divisionen.

Inför årets upplaga av Stockholm Open kritiserade herrspelaren Simon Freund (rankad 839 i världen) det svenska tennisförbundet för hur de hjälper spelare som är rankade en bit längre ned. Bland annat berättade Freund att han går minus 600 000 kronor per år på sin tennissatsning.

Hur ser du på den kritiken?

– Jag känner Simon så jag förstår precis vad han säger. Jag kan inte yttra mig så om summor, men det är klart att vi som är under 200 har det lite tuffare. Alla har sin egen privata satsning, jag har hjälp och alla gör sin egen grej för att kunna få ihop det.

Ser du en röd tråd från förbundet om hur man ska ta sig till toppen?

– Det har varit mycket snack om tennisförbundet. Jag tror det är väldigt individuellt också. Jag tycker att de är bättre nu än tidigare i alla fall.

Hur ser du på den ekonomiska aspekten för dig?

– Det kostar verkligen jättemycket, men jag tror att alla gör sin egen grej för att få in pengar. Jag har min privata satsning, privat sponsor.

Går du runt på tennisen?

– Nja, det kan jag inte påstå. Det är tufft och jag jobbar på med mina sponsorer för att göra allt man kan på sidan om. Det går åt mycket pengar för man reser mycket, men man investerar i sig själv. I slutet av dagen kanske det är värt det.

Julita Saner krigar på. Turkiet, Lettland, Spanien och Sydafrika var några av ställena hon spelade på under 2021. Flera gånger tog hon sig in i huvudturneringarna från kvalet och i år vann hon 24 matcher av de 47 hon spelade. Mer än hälften.

– Man måste spela många matcher och tävlingar, vara ute och tävla. Någon vecka kommer det kännas riktigt bra och då slår du igenom. Nu har jag spelat lite högre tävlingar, 25 000 dollar. Där har det gått bra för mig i någon match, kvalat in och min rankning har lyfts. Jag försöker spela lite högre tävlingar och hålla mig skadefri. Det är en seriös satsning med privata kostrådgivare, psykolog, fystränare, rehabsupport, agent och sedan klubbtennistränare

Vad är nyckeln för att du ska lyckas?

– Jag känner att spelet finns där, det är mest mentalt. Jag kan inte säga att jag är ”klar”, men jag är mer åt det hållet. Jag är bra med i spelet och det finns inte så mycket att jobba på, kanske lite små detaljer. Det är mer huvudet, hur du ska spela med taktik, vem du möter och hur du lägger upp spelet för att få ut det du kan mot den spelaren.

Vet du hur du ska ta dig dit?

– Vet och vet, jag skulle säga att jag är på god väg. Jag har väldigt många bra människor runt om mig som hjälper mig. Jag satsar hundra procent och är på väg. Jag har mött spelare som ligger 200, 300 på rankningen och jag är inte långt ifrån resultatmässigt. Bland tjejer slår alla varandra så det är öppet. Jag ska kriga på och kämpa. 

Saner har hjälp av en idrottspsykolog och har bland annat med sig lappar in på planen för att hjälpa henne mentalt.

– Det står lite allt möjligt. Hur jag ska spela, att jag ska ta det lugnt, att jag ska ”söka bollen”. Lite hur jag ska tänka när det uppstår vissa situationer. Alla gör på olika sätt och till och med proffsen har hjälp. 

Hon utstrålar bestämdhet och en stark tro på sig själv. En dag ska hon vara hela Uppsalas tennisstjärna – i världen.

– Att vinna en grand slam är mitt största mål. Det hade suttit fint. Ingen svenska har gjort det. Sedan vill jag uppleva allt som kommer med tennisen också. Jag vill bli stor, slå mig in på topp hundra är ett stort mål.

Den resan har bara börjat. 

Julita Saner

Född: 29 april 1999

Bor: Västerås

Fritidsintressen: Kolla på fotboll och umgås med vänner. Jag håller på Bayern München, men pappas familj är från Hamburg så de är inte så glada på mig. Jag går på mycket "vanlig" fotboll också, sedan är det mycket sociala medier. jag har en vän som är ganska stor på TikTok så vi gör lite roliga grejer där. 

Musik: Lite allt möjligt, rap, R&B och engelsk rap.

Serier: Jag har ingen tid att se serier, men ibland blir det någon actionfilm. Det ska hända saker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!