Jagar medspelare – på Facebook

Utmaningarna på elitnivå finns inte längre inom Sveriges gränser. Nu gör 20-åriga tennislöftet Fanny Östlund från Uppsala en internationell resa utan dess like. I en öppenhjärtig intervju berättar hon om det många gånger tuffa spelet på den internationella tennisens bakgård.

Reser för tennisens skull. Fanny Östlund från Uppsala satsar helhjärtat på sin tennis och reser just nu världen runt – med framgång dessutom.

Reser för tennisens skull. Fanny Östlund från Uppsala satsar helhjärtat på sin tennis och reser just nu världen runt – med framgång dessutom.

Foto: Privat

Tennis2017-09-14 18:00

Tennislivet leker för Fanny Östlund just nu. 20-åringen från Upsala TK kommer från en dubbelseger i Turkiet där Östlund i par med Jasmina Tinjic, Bosnien-Herzegovina, vann en internationell 15 000-dollarstävling i Antalya.

I finalen mötte de Anna Iakovleva, Ryssland, och Gyulnara Nazarova, Ukraina, som fick se sig besegrade med 6–2, 6–1.

– Att vinna betyder otroligt mycket. Det är väldigt kul när ens arbete lönar sig och ger utdelning. Det gör att man fortsätter kriga varje dag, på varje träning och på varje tävling, säger Fanny Östlund när UNT får en pratstund under en av de få dagar hon är på mellanlandning hemma i Uppsala.

Fanny Östlund tillhör nämligen den sortens tennistalang vars utmaning på elitnivå inte längre finns inom Sveriges gränser. Fanny Östlund vill mer och bara under 2017 har hon hunnit med internationella tävlingar i – häng med nu – Tunisien, Ungern, Båstad, Tyskland, Italien, Ystad, Lund, Italien igen, Estland, Turkiet, Gran Canaria och Turkiet igen.

Och på söndag bär det av igen – för ännu en tävling i Turkiet. Innan det också väntar spel i bland annat Libanon och Nigeria.

– I slutet av året kanske det också blir en tävling i Sydafrika, berättar Fanny Östlund, som lever livet i ITF-tävlingarnas spår, vilket är nivån under proffsens WTA-tour.

– Jag får spela tennis hela tiden och det är det jag älskar.

Du har ett annorlunda liv jämfört med många andra 20-åringar från Uppsala.

– Jo, fast större delen av min krets som jag umgås med håller på med tennis eller andra idrotter. Jag får inga jättereaktioner. Det är så här det har sett ut ett tag nu. Tidigare när jag gick i skolan umgicks såklart alla mina kompisar på kvällarna och helgerna och hittade på saker. Att satsa på tennisen är ett medvetet val jag har gjort.

Hon har vunnit det mesta som går att vinna på ungdoms- och juniornivå i Sverige och länge spåtts en lysande framtid. För två år sedan, i just Antalya, fick hon något av ett internationellt genombrott också på seniornivå när hon nådde final i både singel och dubbel tävlingen.

– Värmen är en stor anledningen att det gått bra för mig där. Jag älskar när det är varmt, när man kan spela utomhus på grus i värme. Jag har alltid gillat att spela i Turkiet av någon anledning, säger Fanny Östlund.

Fanny Östlund är just nu rankad som nummer 13 på damsidan i Sverige, där ettan heter Johanna Larsson och spelar på WTA-touren.

Dit vill också Östlund nå, men vägen är lång. Och krokig. Många gånger riktigt krokig. Fanny Östlund är i dag rankad på topp 500 i världen i dubbel och strax utanför topp 500 i singel.

– Jag ser det som helt okej siffror, men jag har högre mål än det här förstås, säger Fanny Östlund.

Vad krävs för att du ska ta ”nästa steg”?

– Nu har jag spelat dessa ITF-tävlingar under nästan två år och fortsätter klättra hela tiden på världsrankingen. Det går hela tiden framåt, men det är svårt. Det måste ju tas ytterligare ett steg till.

– Jag tror på att prestationen man gör varje dag och på varje träning och tävling räknas. De små sakerna. Hur man tränar, att man inte tappar fokus på ett enda moment i det man gör. Det finns många tusen spelare som alla vill bli bäst och då måste man sticka ut i mängden, säger Fanny Östlund.

Samtidigt som Fanny Östlund reser världen runt i tennisens tjänst studerar hon sista året på gymnasiet på distans. Här någonstans i intervjun kommer frågan om tid och pengar upp ...

– Om man väl vinner en tävling på den här nivån, tagit emot pengarna och skattat för dem blir det ungefär 15 000 svenska kronor över för en seger, så en 15 000-dollarstävling låter saftigare än det är. Och i dubbel är prissummorna ännu mindre, säger Fanny Östlund.

Hur får du ihop ekonomin?

– Det är ju det stora problemet, och inte bara för mig. Eftersom jag under vintern också spelar seriespel i Tyskland hyr den klubben in mig. Det är en del av inkomsten, prispengarna är en annan. Men sedan handlar det om att bo så billigt som möjligt – jag bor fortfarande hemma – och jobba extra när man väl är hemma.

Att spela på tennisens bakgård handlar inte bara om att få ekonomin att gå ihop. Att hitta en dubbelpartner kan vara nästintill lika bökigt. Att hon den gångna helgen i Antalya hamnade i par med bosniskan Jasmina Tinjic var i mångt och mycket flyt.

– Man frågar helt enkelt andra spelare som finns i startlistan; ”Hej, vill du spela dubbel med mig?”. Man får söka upp dem på Facebook. Just Jasmina har jag känt i två, tre år och vi har alltid velat spela dubbel ihop, och den här gången funkade det.

– Men man bestämmer sig oftast vecka för vecka vem man spelar dubbel med. Det är verkligen jättesvårt.

Hur kommer det sig att du fastnade för tennis?

– Första gången jag fick pröva på tennis var jag fyra år, och då var det med en ballong. Anledningen att jag hamnade på en tennisträning var att min storebror, som är fyra år äldre, såg tennis på teve och undrade vad det var för sport. Mina föräldrar har aldrig spelat tennis och har fortfarande inte börjat. Jag fastnade direkt.

Så, är föräldrahemmet ett tennisfritt andningshål för dig?

– Lite så är det. Det är skönt att det inte blir tennis 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan.

Hur mycket reser du egentligen?

– Jag tävlar internationella tävlingar ungefär 28 veckor om året och sedan har jag sex veckors seriespel inplanerat utöver det, tre veckor med Upsala TK och tre veckor i Tyskland.

Eftersom hon ännu är lågt rankad är det internationella turneringsspelandet en svårplanerad historia. Hon har lyckats ta sig in i en 60 000-dollarstävling i Italien i sommar, men för att komma dit behövs det tur och en stor dos tålamod.

– Har man en låg ranking som mig kan man inte planera sina turneringar för hela året i januari. Det är inte bara att anmäla sig till en tävling och få en plats. Jag vet aldrig vart jag kan hamna utan man får följa hur det ser ut månad för månad och vecka för vecka. Som på 60 000-dollarstävlingen i Italien. Ibland dyker det upp en sådan chans och då får man ta den och åka dit och kvala, säger Fanny Östlund.

Titeln i Antalya i helgen var Fanny Östlunds andra dubbeltitel på kort tid. I par med tidigare JSM-guldkamraten Ida Jarlskog, Lund, vann hon i slutet av juni Lunds internationella 25 000-dollarstävling, Östlunds första ITF-titel på seniornivå.

I singel har hon som bäst varit i final i sommar, när hon i augusti förlorade en tresetare i Las Palmas mot hemmaspelaren Chayenne Ewijk.

– Min prioritering är singel, men jag älskar dubbel och jag spelar alltid dubbel i varje tävling jag spelar, säger Fanny Östlund innan hon förklarar att tiden för den här intervjun börjar rinna ut.

Nu måste hon nämligen börja fylla i papper för att söka visum för den kommande turneringen i Nigeria. Den resan är bara i raden av alla resor i jakten på en eftertraktad plats i tennisens finrum.

Fakta

Fanny Östlund

Ålder: 20 år, född 1997.

Bor: Uppsala.

Klubb: Upsala TK.

Världsranking just nu, singel: 560. Dubbel: 463.

Titlar på ITF-nivå under 2017: Juni: Dubbelseger med Ida Jarlskog, Lund, i Lunds internationella 25 000-dollarstävling. September: Dubbelseger i par med Jasmina Tinjic, Bosnien-Herzegovina, i en 15 000-dollarstävling i Antalya, Turkiet.

Sina bästa egenskaper som tennisspelare: ”Det är nog min kämparinställning och min variation i spelet. Jag gillar att spela med mycket variation, med slides och stoppbollar och mixa till det lite”, säger Fanny Östlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!