Hon basar över tennisstjärnorna

Framgångarna för svensk tennis har varit sparsamma en längre tid. På domarsidan är det desto ljusare och i årets Wimbledon dömer Josefin Dahlbäck, linjedomare från Uppsala, turneringen för andra året i följd.

Foto: Läsarbild

Tennis2014-06-23 12:07

23-årige Uppsalabon Josefin Dahlbäck är på plats i London under tre veckor för att döma en av världens mest anrika tennisturneringar, Wimbledon. Från linjen basar hon över världsstjärnor som Rafael Nadal, Serena Williams, Novak Djokovic och Maria Sharapova. Det är andra året i följd som Dahlbäck dömer turneringen.
– Förra året fick cheferna upp ögonen och gav mig ett "wildcard" att få ta på Ralph Lauren-kostymen och entra den riktiga stadion. Det var en dröm som blev sann på första försöket, jag var överlycklig. I år hade jag förmånen att bli uttagen till huvudtävlingen direkt.

Huvudturneringen pågår i två veckors tid och Uppsaladomaren hoppas få chansen att vara med hela vägen.
– Jag är utvald till att döma 12 dagar, vilket är till och med finallördagen. Men för sista dagarna sker det en uttagning om man får döma damfinal, rullstolstennis eller juniormatcher till exempel. Det får man reda på dagen innan eller samma dag.

Vilken är den häftigaste matchen du dömt i karriären, hittills?
– För två veckor sedan dömde jag finalen i Roland Garros mellan Nadal och Djokovic som baslinjedomare. Det absolut häftigaste jag upplevt och kanske det svåraste och mest prestigefyllda man kan göra som domare.

Totalt är tre domare från Sverige uttagna till att döma Wimbledon. En av dessa är huvuddomaren Mohamed Lahyani som dömde herrfinalen ifjol. Lahyani är en av Dahlbäcks förebilder som domare.
– Det bästa med att vara här är ju förutom att få se den bästa tennisen från parkettplats även att få se de bästa domarna prestera på banan i olika situationer. Självklart är svenske Mohamed Lahyani en idol, samt Eva Asderaki och Cedric Mourrier.

Hur sysselsätter du dig i London utanför tennisen?
– Vi har firat midsommar här i London under vår lediga helg mellan kvalet och huvudtävlingen. Butikerna på Oxford street kan jag utan och innan. Förra året var vi på Duxford flygvapenmuseum utanför London. Supertråkigt, men min kompis ville dit. Så i år var det min tur att bestämma. Vi åkte berg-och dalbanor i Thorpe park! Man behöver ett avbrott från tennisen ibland.

Mycket glitter och glamour?
– Under själva tävlingen jobbar vi konstant, ungefär tolv timmar om dagen två veckor i rad. Någon tillställning hinns kanske med iallafall, men inte mer än så under en Grand Slam. Fira får man däremot göra efteråt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!