Tar plats hos OS-mästarna: "Kom som en chock"

Seger i elitserien i curling med IK Fyris – samt en plats i OS-mästarnas EM-lag. Johanna Heldins 24-åriga curlingliv leker just nu. ”Det kom lite som en chock”.

12 november 2018 09:51

Elitserien i curling avgjordes i helgen och den sex lag stora serien blev en spikrak resa till guldet för IK Fyris Team Donald Davies & Partners.

Anette Norberg, med bland annat dubbla OS-guld från 2006 och 2010, har tagit klivet från att bara vara coach till att nu spela med laget och med en av Sveriges mest meriterade curlingspelare på isen blev elitseriesegern en enkel resa för Uppsalalaget.

Anette Norberg, Therese Westman, Johanna Heldin och Tilde Vermelin tog hem titeln efter fem raka segrar.

För Johanna Heldin var elitseriesegern bara toppen av isberget av framgångar just nu. På fredag reser hon till curling-EM – med 2018 års OS-mästare Anna Hasselborg.

– Anna ringde mig och frågade om jag ville följa med som reserv i deras EM-lag. Det kom lite som en chock, en väldigt positiv sådan. Jag hade inte tänkt på det, men jag är stolt och glad att få den här chansen, säger Johanna Heldin.

Johanna Heldin är fostrad i IK Fyris och har länge spåtts en lovande framtid inom curlingsporten och var redan 2011 uttagen till ungdoms-OS i Innsbruck.

– EM blir verkligen ett jättebra tillfälle att se och lära. Att vara med på ett stort mästerskap med Lag Anna Hasselborg som är nummer ett i världen … Det är stort. Jag är verkligen jättestolt och känner en stor ära att bli uttagen.

EM avgörs i Tallinn, Estland, 16-24 november och som uttagen reserv blir Johanna Helin femte hjul i EM-laget bakom Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs.

– Framför allt kommer min roll handla om att hjälpa laget med praktiska saker, som att testa stenarna tillsammans med coacherna, säger Johanna Heldin.

Och det är bara EM-guld som gäller?

– Jag misstänker det, det kan inte finnas så många andra mål.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård