– Om jag inte hade börjat med den här sporten hade jag fortsatt med fotbollen. Min fotbollstränare blev inte så glad och tyckte inte att jag skulle sluta, säger 18-åriga Lova Norrblom.
Faktum är att hon spelade fotboll så sent som i våras – med Bälinge i division IV. Det blev bara tre matcher, men hör här: På dessa matcher gjorde hon sex mål!
– Jag var en ganska bra fotbollsspelare, säger hon när UNT frågar hur framgångsrik hon var på planen.
I Bälinges fotbollslag visste lagkamraterna att Norrblom var på väg att sluta. De visste också vad som lockade henne mer än att springa runt på en gräsmatta och jaga en boll. Lagkompisarna i fotbollslaget sade "se till att vinna nu."
– Det var nog bara tränaren som inte visste, säger hon med ett skratt.
Norrblom hade inte ledsnat helt på fotbollen, men i jämförelse med den nya idrotten var fotbollen tråkig.
Hennes nya idrott är styrkelyft. Ett oerhört ovanligt byte av idrott.
– Det var min bror (två år äldre Tim) som inspirerade mig, men från början var det inte tänkt att jag skulle tävla. Styrketräning har alltid varit kul. På Lundellska skolan hade vi ett skolgym som kostade bara 25 kronor att använda, så det var där det började.
Sedan blev det Friskis och Svettis och nu är det Gymmet Uppsala som gäller.
Men det är en sak att gilla styrketräning och att träna för hälsans skull eller helt enkelt för att hålla igång kroppen – något helt annat är att tävla i styrkelyft, och dessutom nå framgång på "nolltid."
Lova Norrblom blev nämligen Europamästare för ungdomar nu i december.
Styrkelyft är indelat i åldergrupper, precis som alla andra idrotter. Upp till 18 år är det ungdomsklasser, från 19 år upp till 23 är det juniorklass följt av seniorklasser.
– Nu kommer det att bli tuffare för mig. Jag blir förstaårsjunior under 2022 och då blir konkurrensen hårdare, säger hon.
Förutom det snabba kastet, från fotboll till styrkelyft, så är raketkarriären det som fastnar på näthinnan hos en utomstående betraktare. Styrkelyft är en idrott som förmodligen kräver oerhört mycket träning, något som Norrblom gillar.
– Jag spelade fotboll sedan jag var sex år, men när jag kom in på gymmet så var det roligare. Det klickade direkt och det var ett enkelt beslut för mig när jag valde bort fotbollen.
Det är marklyft som Norrbloms starkaste gren – och då är det på sin plats att berätta om de tre discplinerna:
1) Knäböj. Stången på raka armar och ståendes i mer än 90 graders vinkel.
2) Bänkpress. Liggandes på rygg på bänken med stången på raka armar.
3) Marklyft, som är Norrbloms bästa gren. Stången lyfts från golvet över knäna.
På internationella mästerskap delas det ut fyra medaljer, en i vardera disciplinen och så den som vinner sammanlagt. På nationella tävlingar, som SM och DM, är det bara totalresultatet som räknas när det ska delas ut medaljer.
Lova Norrblom kommer från Uppsala, men hon tävlar för Trosa och inte för någon Uppsalaklubb. Hon har dock ingen som helst anknytning till södermanländska Trosa.
– För att tävla för UTK (Upsala Tynglyftningsklubb) så krävs det ett års medlemsskap, och det är ganska dyrt. Det är därför jag har valt den här lösningen med Gymmet Uppsala.
Norrblom har inga egna sponsorer. Klubben hjälper till med att betala för boendet under mästerskap. Det är allt. Det är hennes kärlek till sporten och till träningen som är prio nummer ett.
Nordiska Mästerskapen (NM) avgörs varje år liksom EM och VM. Men det är SM i maj som är Lova Norrbloms största mål under 2022. Att bli uttagen till de riktigt stora mästerskapen som junior är svårt. Vilma Olsson är Sveriges bästa junior och har en EM- och VM-plats vikt för sig. Men hon är 22 år och blir snart senior.
– Allt har kommit så snabbt för mig. Vissa har försökt att komma till EM och VM under flera år medan jag bara kastades in i det. Att ta ett SM-guld som junior, eller en pallplats, är absolut ett av mina mål. Och att slå mina personliga rekord.
Marklyft är Norrbloms bästa gren av de tre disciplinerna. Förklaringen till detta är enkel, enligt henne själv:
– Vi har så långa armar i min familj, säger hon med ett leende.
Pappa Jonas har spelat handboll i HK 71 och där kan långa armar vara en fördel. Mamma Malin håller på med ridsport och brorsan Tim är styrkelyftare, som vi vet, men han har en bit kvar till lillasysters meriter...