I förslaget som har lagts fram till idrotts- och fritidsnämnden konstaterar man att bandyplanen på Studenternas IP under oktober och november månad förra året drog 500 000 kilowattimmar el (vilket motsvarar årsförbrukningen av ett tjugotal eluppvärmda villor). Som lösning till detta föreslår man att kommunens nybildade sportfastighetsbolag bör utreda om man ska ersätta dagens arena med en inomhusvariant som också kan fungera som multihall.
Vidare konstaterar man att Studenternas IP visserligen är "historisk mark för bandysverige för alla bandynostalgiker", men att man även borde utreda om en ny arena skulle kunna ligga på någon annan plats. Till exempel föreslår man området Kölen på andra sidan Fyrisån.
Kommunen har under de senaste åren rustat upp bandyplanen på Studenternas med bland annat ny isbädd och nya kylaggregat. Markus Lagerquist (M), som är andre vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, är kritisk till den strategin.
– Egentligen kan man säga att det vi gör just nu är all idiotis moder. En månad förbrukade vi en halv miljon kilowattimmar ström för att få till en is utomhus. Är det här hållbart? Nej.
Utöver energifrågan menar Markus Lagerquist att en ny inomhusarena skulle kunna vara mer flexibel i sina användningsområden.
– Kollar man på Studenternas idag så saknas det möjlighet att ta emot stora evenemang. Det är ett exempel på att man bygger utan att tänka på att det ska generera pengar. Ett liknande exempel är nya hockeyarenan. Vi har tjatat i många år på att den måste vara mer kommersiell. Mellan hockeymatcher ska man kunna ta emot Lars Winnerbäck, till exempel. Till slut blev det ju så också!
I förslaget poängterar man att Uppsala-alliansen "idag inte har någon bestämd uppfattning i några av ovannämnda delar". Samtidigt menar man att dagens situation "för både ekonomi och miljö är långt ifrån bra".
När Sirius bandys ordförande Peter Nordgren nås av uppgifterna om förslaget reagerar han mycket positivt.
– Det är hög tid att den frågan väcks! Så det tycker vi är positivt. VI har ju själva genom åren diskuterat det här. Det finns ju olika uppfattningar om man ska ha planer inomhus eller utomhus. Men vi vet också att förbundet har sagt att bandy ska spelas inomhus på sikt.
Samtidigt höjer Peter ett varningens finger för vad en eventuell rivning av Studenternas skulle kunna innebära.
– Det är viktigt i en sån här diskussion att oavsett vad man bestämmer sig för så får inte antalet isar minska. Det var ju ett förslag för några år sedan att man skulle bygga tak, men att man skulle tappa en isyta. Det är inte acceptabelt. Vi behöver de ytorna för att spela så mycket ungdomsbandy som det efterfrågas. Bandykul har ju till exempel ökat explosionsartat. Men en förutsättningslös undersökning av detta där vi får vara med och ge vår åsikt vore positivt, menar Peter.
Maria Patel (S) är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden. Hon skriver i ett mejl till UNT att hon inte har några kommentarer att ge om förslaget i dagsläget. "Jag vill inte föregå beredningen av förslaget och Mittenstyret behöver förankras och säga sitt innan jag uttalar mig", skriver Patel i mejlet.
Ärendet kommer enligt Maria Patel förmodligen tas upp på idrotts- och fritidsnämndens sammanträde den 31 mars.