Storvretas bankkonto växer - halv miljon in

INNEBANDY. Succén på planen börjar nu också ge succé på bankkontot. SM-finalklubben Storvreta kommer att göra ett plusresultat på runt en halv miljon kronor.

20 april 2012 08:00

– Vi har haft en gynnsam utveckling de tre fyra senaste åren, säger klubbens ordförande Mats Åkerlund.
Framgångar på planen brukar gå hand i hand med en god ekonomi.
Så verkar nu alltså vara fallet för Storvreta. Tidernas första serieseger kom denna säsong och efter att för tredje året i rad bärgat en plats i SM-finalen, och det efter fem välbesökta slutspelsmatcher på hemmaplan, kan man alltså se att positiv bokslut närma sig.
I år igen.
– Vi behöver göra ett plus på 500 000 kronor, och det tror jag att vi gör. I fjol gjorde vi 300 000. Vi har haft en gynnsam utveckling och visat plusresultat de tre fyra senaste åren, berättar Mats Åkerlund, ordförande i Storvreta, dagarna före årets SM-final mot Dalen.

Förklaringarna är flera. Som att sponsorintäkterna har ökat, att publiktillströmningen varit god och att Storvretacupen fortfarande går bra.
Storvretas positiva ekonomiska utveckling har varit närmast ett måste. För det är inte så att klubben plötsligt badar i pengar.

Storvreta har haft en tung ekonomisk ryggsäck att bära på sedan i mitten av 00-talet då man redan då satsade hårt på att ta representationslaget till Sverigetoppen.
– Det resultat som vi nu kommer att göra kommer förhoppningsvis innebära att vi får plus/minus noll i vår balansräkning. Vi har jobbat med ett underskott sedan omkring 2005. Storvreta gjorde en elitsatsning men intäkterna kom inte i samma takt som utgifterna, säger Storvretas ordförande.

Åren därefter har handlat om att gasa och bromsa –samtidigt, en inte helt enkel uppgift.
Men framgångarna har kommit och nu hoppas man kunna bygga upp ett eget kapital för att för att inte bli så känsliga för de sportsliga resultaten.
Den totala omsättningen för hela föreningen låg förra året på cirka 12 miljoner kronor. I år höjs den och kommer den att landa på någonstans mellan 13 och 14 miljoner kronor.

Storvretas ordförande hoppas att den förbättrade ekonomin ska innebära att man kan investera mer i sin ungdomsverksamhet.
Mats Åkerlund har varit ordförande i klubben i tolv år. Och under den tiden har mycket hänt. Inte bara ekonomiskt.
– Jag kan väl säga att vi har gått från att varit en underdog och en kvartersklubb till en storklubb. Samtidigt som det varit viktigt att bli så bra som möjligt har det varit viktigt att värna våra rötter i Storvreta, säger han.
– Sedan har det varit väldigt kul att utveckla och att nå framgång med Storvretas elitverksamhet i Uppsala kommun, som inte haft så mycket av den varan under de här tolv åren. Det har varit en intressant position för Storvreta att ta, fortsätter Åkerlund.

Men att allting är inte sluspelsfester inför ett knökfullt Fyrishov och som nu en stundande SM-final. Mycket handlar om vardag också.^
– Jag gillar vardagsjobbet också med en match i Fyrishov en vanlig torsdagskväll som inte alls är lika spejsad som matchen i måndags (den avgörande semifinalen mot Falun), säger Mats Åkerlund.

Höjdpunkterna under Åkerlunds ordförandeskap är flera, men där en sticker ut lite extra: första guldet, 2010.
– Absolut, tittar vi på elitverksamheten är det naturligtvis det. Eller egentligen kanske när vi fixade finalplatsen i semin borta mot Warberg. Den matchen följde jag både i radions direktsändning och på UNT:s direktrapportering. Andra roliga händelser har varit semifinalerna mot AIK och första derbyt mot Sirius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund