Storpublik väntas – ny badmintonfest

Badmintonfest i Ifu Arena i Uppsala, men utan Fyrisfjädern som missade SM-finalen. I stället möts Påvelund, som slog ut Fyrisfjädern, och Halmstad. Allt avgörs på lördag.

12 april 2019 10:00

– Vi vill skapa en årlig tradition där badmintonfans och andra intresserade i Sverige kan samlas och njuta av högklassig och spännande spel i en stor arena, säger Tomas Sandö Brandt, förbundschef på Badminton Sweden.

Under några år avgjordes SM-finalen i Solnahallen, där Fyrisfjädern var inblandat i ett par rysarmatcher.

Nu är det andra i rad som Svenska Badmintonförbundet tillsammans med Fyrisfjädern gör en extra satsning på att lyfta arrangemanget till en större arena och skapa ett lockande heldagsevenemang.

Det är Ifu Arena som gäller. I fjol blev det succé med 1 405 åskådare, men då var hemmalaget Fyrisfjädern i final (förlust mot Täby). Tomas Sandö Brandt hoppas dock på samma uppslutning i år.

– Det blir förstås en extra utmaning eftersom Fyrisfjädern inte gick till final, men jag har hört att det kommer att ordnas bussar till Uppsala för fansen från Halmstad och Göteborg, säger Sandö Brandt till badmintonligan.se

SM-finalen börjar klockan 17.00 och Sandö Brandt lovar att publiken kommer att få se spel av hög klass. Han nämner speciellt två spelare:

– Sverigeettan i singel, Felix Burestedt, och danska superlöftet Line Christophersen, som tog silver på junior-VM 2018.

I samband med lag SM-finalen anordnas även Svenska Cupen, som är Sveriges största ungdomstävling i badminton.

– Genom att lägga dessa tävlingar samtidigt gör vi SM-finalen tillgänglig för många ungdomar och ledare, säger Sandö Brandt.

Precis som i fjol blev det heldag i Ifu Arena, där barnen bland annat får prova på massor av idrotter.

Det var förstås besvikelse i Fyrisfjädern när man missade finalen. Det blev 19 raka finaler. Förlusten mot Påvelund var dock solklar – och nu jobbar Fyrisfjädern för att återta badmintontronen.

Närmast på agendan står en tränare.

På klubbens hemsida kan man läsa bland annat följande: Föreställ dig att en badmintonspelare från Uppsala tar medalj i de olympiska spelen 2028. Är du tränaren som kommer att få det att hända?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh