Stjärnnamn förstärker Upsala CK

CYKEL. Besviken över att kliva ned en division, men överlycklig över att tillhöra Firefighters Upsala CK.
– Det känns riktigt kul att få vara en del av detta, säger stjärnvärvningen Alexander Wetterhall.

7 november 2013 09:46

Sedan samarbetet mellan amerikanska Firefighters och Upsala CK förkunnades i september har namn efter namn presenterats i den nya proffssatsningen.
Under torsdagen släpptes den hittills största bomben: Svenska stjärncyklisten Alexander Wetterhall, 27.
– Det är fantastiskt, säger Göran Mattsson, general manager för Firefighters Upsala CK.
– Att vi redan under vårt första år kan ha en så erfaren cyklist i teamet känns riktigt bra. Det är stort, helt enkelt.

27-åringen från Gislaved lämnade mountainbikespåret 2009 och i tyska Team Netapp Endura i år har proffskarriären tagit fart på allvar. Wetterall har kört de flesta stora klassikerna och i mars i år vann han Ronde van Drenthe i Holland, han första seger som proffscyklist.
Wetterhall blir onekligen det stora affischnamnet i Upsala CK:s continentalteam, som har en uttalad målsättning är att föra Sverige fram till världstoppen i cykel inom 10 år. Satsningen hyllas av stjärnan själv.
– Det behövs någon som tar tag i detta, och det här är riktigt bra. Uppsala börjar ta sig i kragen. De har personer som är drivande och de har budget bakom sin satsning tack vare det amerikanska samarbetet, säger Alexander Wetterhall, som tror på projektet.
– Alla tidigare svenska satsningar har varit ettårs projekt. Vi behöver bygga något på riktigt, och på sikt. På det viset känns det riktigt kul att få vara en del av detta.

Det känns viktigt för svensk cykel, men också för dig personligen?
– Ja, det gäller att jag tar vara på chanserna och leverera de resultat som krävs för att jag ska studsa upp i pro continental igen, säger Alexander Wetterhall.

Så är det, förstås. I början av oktober fick han veta att han trots en bra säsong inte skulle få något nytt kontrakt i sitt tyska stall. Han gör ingen hemlighet av att han är besviken att han tvingats kliva ned en division.
– Jag har varit på pro continental-nivå ett par år och det har fungerat bra, men jag hade bara ett ettårskontrakt och cykelmarknaden är tuff, säger Alexander Wetterhall, som personligen aldrig har varit bättre.
– Det är ju faktiskt så, jag har mitt bästa år precis bakom mig och därför känns det tråkigt att behöva gå ner en division, men det är kul att det är svensk satsning. Det blir en bra lösning.

Säsongen för både Alexander Wetterhall och övriga cyklister i Firefighters Upsala CK drar i gång i januari med tävlingar i USA.
– Vi kommer att ha ett riktigt bra internationellt program, kombinerat med alla svenska cuptävlingar. Det är viktigt att vi visar upp oss även på hemmaplan, säger Alexander Wetterhall.

FAKTA

Alexander Wetterhall
Ålder: 27, född 12 april 1986.
Bor: Skara
Längd: 185 cm.
Vikt: 71 kg.
Proffskarriären: 2013: NetApp-Endura, 2011–2012: Endura Racing, 2010: Cervélo TestTeam. 2010: Sprocket Pro Cycling, 2009: MagnusMaximusCoffee.com, 2008: Pezula Racing.
Aktuell som: Skriver på för nya proffsstallet Firefighters Upsala CK.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård