Upsala IF:s Armand Duplantis tävlade för första och hittills enda gången i Uppsala under SM 2020 men då pågick coronapandemin som värst och tävlingarna fick därför hållas utan publik.
9 februari nästa år kommer Uppsalaborna istället att för första gången få se världsrekordhållaren i aktion i ett unikt tävlingssammanhang – på hemmaplan – som kommer att gå under namnet Beijer Stavhoppsgala.
– Det här är häftigt för UIF men också en häftig grej för Uppsala, säger UIF:s sportchef Henrik Wennberg.
– Fantastiskt! Jag tror att det är peppande för hela UIF friidrott. Utöver det är det många, utanför friidrotten, som gillar ”Mondo” som person och vill komma och därför blir det gala och show, säger projektledaren för tävlingen, Peter Jonsson
Show utlovas men tävlandet kommer att vara i fokus och det lär bjudas på bästa tänkbara motstånd till Armand Duplantis den här kvällen. Totalt tio av världens bästa stavhoppare på herrsidan kommer att dyka upp. Exakt vilka vill inte arrangören släppa ännu men ett antal namn är redan klara och att det kommer att bli ett förstklassigt startfält verkar klart.
– Meningen är att det ska bli bästa möjliga konkurrens. Är folk skadefria tror jag att man kan räkna med ett startfält som …, inleder Wennberg
– … en OS-final, fyller Jonsson i.
Stavhoppsställningen kommer att flyttas från sin nuvarande position i IFU och läggas mer mitt i arenan. Publikkapaciteten kommer att minst fördubblas från nuvarande cirka 900 åskådarplatser genom att det byggs upp temporära läktarsektioner på motsatt sida från nuvarande läktare. UIF har förhoppningar om att det ska kunna bli så många som 2 300 åskådarplatser, samtliga med bra sikt.
Att locka stora namn kostar en del pengar och därtill kommer det att betalas ut prispengar i tävlingen. Att bygga upp stora läktare i friidrottsarenan ger också kostnader. UIF kommer inte kunna räkna med att stavhoppsgalan ska ge några stora intäkter trots en rätt stor publikkapacitet.
– Jag vill inte säga vad budgeten är med hänsyn till sponsorerna. Det är klart att vi vill att det ska gå plus, men det här är en startup och första året. Samtidigt vill vi hålla biljettpriserna på en rimlig nivå, säger Peter Jonsson.
Tanken är att stavhoppsgalan ska bli årligen återkommande och kanske utökas på sikt.
– Förhoppningsvis blir det här ett lyckat arrangemang med stort intresse och med bra resultat och att vi på sikt kan vi bygga ut det med en damklass och även ungdomar, säger Henrik Wennberg.
– Vi börjar med det vi klarar av att arrangera, säger Jonsson.
Onsdag 9 februari är alltså datumet för tävlingen och det har valts med omsorg. Allt för att passa in i det övriga tävlingsprogrammet. Detta kommer att bli den tredje stavhoppstävlingen på den internationella inomhustouren. Fem dagar innan kommer hopparna att tävla i tyska Berlin och de får med andra ord gott om tid på sig att resa till Uppsala och för att förbereda sig på ”Mondos” egen tävling. De aktiva har bokats in på Arenahotellet, vägg i vägg med IFU Arena.
Att det redan hunnits med ett par tävlingar är en fördel när det kommer till prestation i Uppsala tror Peter Jonsson. Tänk om det skulle bli världsrekord i Uppsala?
– Det vore fantastiskt och är självklart drömmen. En total succé!
Förhandlingar om att tävlingen ska tv-sändas pågår.
Biljetterna till galan släpps 8 december.