Det var i den andra perioden i den fjärde kvartsfinalen i torsdags som Filip Stenmark tacklade Sirius Andreas Lundell bryskt. Stenmark fick då två minuters utvisning för förseelsen men i efterhand bestraffas han desto mer. Svenska innebandyförbundets juridiska nämnd (JN) stänger nu alltså av honom i två matcher. Nämnden skriver i sin bedömning: "Tacklingen träffar motspelaren i huvudet och Stenmarks agerande har präglats av ett stort mått av hänsynslöshet".

Bakom anmälan till JN står kvartsfinalmotståndaren och derbyrivalen Sirius. Sportchefen Nicklas Stuxgren förklarar varför man anmält Stenmark, och även Storvretas Victor Andersson (den anmälan lämnades utan bifall av JN).

– Vi är såklart för fysisk innebandy och fysiskt spel men dessa två incidenter upplevde vi som farliga och när båda var mot spelarnas huvuden valde vi att gå vidare. Vi upplevde båda incidenterna som att det fanns en hög skaderisk eftersom de tog mot huvud och nacke.

Artikelbild

| Storvretas Filip Stenmark kommer att missa de två första semifinalerna efter att ha blivit avstängd. Bakom anmälan till juridiska nämnden är Sirius.

Stuxgren fortsätter:

– Vi önskar Storvreta lycka till i slutspelet men det har inte med saken att göra.

Storvretatränaren Andreas Harnesk om det faktum att Sirius valt att anmäla:

– Det känns tråkigt. Vi har haft bra stämning och samarbete runt derbyna. Jag personligen har aldrig varit med om att klubbarna själva har anmält.

Vad innebär avstängningen för er?

– Det är skittråkigt. Det är tråkigt för Filip och för oss. Men nu måste vi fokusera på det vi kan påverka.

Hur ser du på tacklingen?

– Tacklingen blir kanske fel men Stenmark skulle aldrig gå in för att skada någon, säger Harnesk.

Andreas Lundell skadades i samband med tacklingen och utgick från spel efter händelsen. Enligt Sirius sportchef Nicklas Stuxgren var Lundell sjukskriven dagen efter matchen på grund av bland annat nacksmärtor.

Det är oklart om Storvreta kommer att överklaga JN:s beslut till Riksidrottsnämnden.

Sirius hade även alltså anmält Victor Andersson för en annan incident i samma match där Andersson med benen låste fast målvakten Tobias Steinecks huvud. Juridiska nämnden lämnade den anmälan utan bifall. Därmed slipper Andersson bestraffning.