Jämställdhet är inte bara en väldebatterad samhällsfråga, utan även en stor fråga för idrotten. Män och kvinnor lever i vitt skilda världar när det handlar om ekonomiska förutsättningar för elitidrottare. Hur är det egentligen möjligt att 80 procent av sponsorpengarna som betalas ut till svenska idrottsföreningar är ämnade för herrlag?
– Det har väl sina klassiska förklaringar. Eller bortförklaringar kanske man ska säga. Exponeringen är större i manlig idrott.
Det säger Joel Grauman, som i sin roll som hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Uppsala är en av personerna bakom företagets beslut att certifiera sig för jämställd sponsring genom stiftelsen Fairpay.
– Pratar man om sponsring utifrån termen hållbarhet och måste man även fånga upp det här med jämställdhet. Det är en jätteviktig bit när det kommer till socialt ansvarstagande, men är något som ofta missas, säger Grauman.
Fairpay grundades 2012 av den tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson. Fem år senare är det endast fem företag som valt att certifiera sig som "Fairpayer".
– Vi hade tagit beslut om jämställd sponsring redan innan vi kom i kontakt med Fairpay. När jag sedan fick rådet att ta kontakt med Fairpay tänkte jag ”det här är bra, kan vi bli certifierade är det en kvalitetsstämpel och visar att vi inte bara pratar utan faktiskt också agerar”, säger Grauman.
Isabelle Widmark, verksamhetsutvecklare på Fairpay, berättar om en ökad kännedom kring stiftelsen och att företagen visar ett allt större intresse för att certifiera sig.
– Till skillnad från Länsförsäkringars snabba beslut brukar processen ta lång tid. Företagen hamnar ofta i marknaden styr-diskussioner. Vi jobbar samtidigt mot kommuner, som kanske är den viktigaste aktören med fördelning av resurser som träningstider och föreningsbidrag. Malmö stad var först med att ta ett principbeslut och vi för dialoger med flera kommuner som vill ta tag i frågorna, säger Widmark och fortsätter:
– Det är jättebra för vår stiftelse att frågan börjar bli mer uppmärksammad. I Uppsala har nu även Brand Communication certifierat sig och två företag till är på väg att göra det.
Joel Grauman igen:
– Många tycker det här är självklart i teorin, men att ta steget till att visa sin sponsringsbudget för Fairpay och visa att man faktiskt fördelar pengarna jämställt… Då blir det läskigt; att behöva visa att man faktiskt följer åtagandet. Det blir lite som kravmärkt.
46 procent av idrottsutövarna i Sverige är kvinnor. Trots detta tjänar till exempel en manlig fotbollsallsvensk spelare mer än 60 000 kronor mer än en kvinnorna på samma nivå, i samma land. Det går naturligtvis att peka på uppenbara anledningar till det: det publika intresset kanske är det tydligaste. Men varför har det blivit så?
– Det handlar om samhälleliga strukturer. Alla har förstått att fördelningen är skev men när man får det svart på vitt kommer frågorna om hur och varför. Man får fråga sig om man tycker det är okej att det är så här eller om man vill bidra till en förändring.
Hur ser klubbarna på detta?
– Förvånansvärt positivt. Jag upplever att jättemånga har en överraskande stor förståelse. Sedan vi blev Fairpayers upplyser vi klubarna om hur det kommer se ut framöver. Nu är det enklare för oss att säga "hit är vi på väg om tre år". För de föreningar som i dag inte har en damsektion, har vi förhoppningsvis väckt en tanke. Det blir svårt för oss att sponsra eftersom vi ska ha en 50/50-fördelning.
Sirius innebandy tog för bara någon vecka sedan över FBC Uppsalas damlag. Det innebär att laget nu har både herr-och damlag i landets bästa serie SSL.
– Vi är jätteglada att det finns företag som jobbar för jämställd sponsring. Vår ambition är att skapa lika förutsättningar för kvinnor och män så Fairpay är ett initiativ som vi står helt bakom, säger Sirius marknadschef Kristofer Widlundh.
Widlundh är fullt medveten om utmaningar och svårigheter som finns med att bedriva både dam- och herr-elitverksamhet. Men Sirius antar nu utmaningen och vill gå i bräschen genom att minska klyftorna.
– Det handlar om normer och värderingar som legat kvar länge i samhället och får vi chansen att slå hål på dem vill göra det. Internt finns en tydlig plan på hur våra organsationer ska föras ihop och vi vill försöka smitta av oss både lokalt och nationellt, berättar Widlundh.
Tillbaka till det som förmodligen förknippas mest med begreppet sponsring: exponering. I dagens mediesamhälle anses värdet av att det egna företagets logga syns ha minskat.
– När jag lyft de här frågorna med andra lokala företag har jag fått väldigt positiv respons från de som vill göra sin sponsring mycket mer hållbar i alla avseenden. Däremot är intresset svalare från företag som bara ser exponering av loggan som främsta syfte. Men de flesta stora, etablerade företagen vill gärna synas på rätt ställe och bygga in en känsla för varumärket genom värderingar man står för, säger Grauman och skickar en avslutande passning till näringslivet:
– Jag utmanar gärna andra företag som menar allvar med sin sponsring att satsa på det som fairpay står för. Vi är några företag nu som gått ihop och sagt atti Uppsala län ska vi bidra till att det lika förutsättningar oavsett kön, och se till att så många som möjligt – så länge som möjligt – kan satsa på sina drömmar.
Statistiska källor: Fairpay.nu, Idrottsekonomiskt centrum (ieclund.se)