VM-kval i nya bollsporten lockade många till Sävja IP

Spikeball har på kort tid växt fram som en populär fritidsaktivitet i Sverige. Nu etablerar sig sporten även som tävlingsidrott.

Totalt 58 lag tävlade under helgen i spikeball på Sävja IP

Totalt 58 lag tävlade under helgen i spikeball på Sävja IP

Foto: Teodor Svensson

Spikeball2022-03-28 11:37

Under både lördagen och söndagen spelades det om viktiga rankingpoäng på Sävja IP. Sporten som utövades var spikeball, en snabbt växande bollsport där element från volleyboll och skolgårds-spelet "king" kombineras med en studsmatta. Helgens tävlingar organiserades av Uppsala Roundnet Club (URoC) och fungerade som ett kval till septembers VM i Belgien.

Sporten härstammar från USA, men har under senare år även blivit mer etablerad i europeiska länder som Tyskland, Belgien & Danmark. Här i Uppsala har sporten det senaste året vuxit i rekordfart på både dam- och herrsidan.

undefined
Många av de tävlande lagen tränar tillsammans och har mötts i tidigare turneringar

– Sverige har varit lite sena på bollen, men nu börjar det ändras. Förra året var det 10 lag som tävlade på touren men i år är vi uppe på 58 stycken totalt. Fortsätter det i den här takten kommer vi få svårt att boka planer nästa år, vilket är ett bra problem att ha, säger URoCs ordförande Benjamin Sjöstrand.

Inom spikeball spelas matcherna två mot två i en av tre klasser. Under lördagen tävlades det i open-klassen, vilken är öppen för alla men mestadels spelas av herrar, samt dam-klassen. Under söndagen tävlades det slutligen i mixed-klassen där matcherna spelas mellan lag av en man och en kvinna.

undefined
Spikeball är en av relativt få sporter där man tävlar med det motsatta könet

En stor faktor bakom sportens framgång är dess tillgänglighet. 

– Det är en väldigt låg tröskel för att spela. Allt man behöver är fyra personer, ett nät och en boll, sen kan det spelas på både konstgräs, naturgräs, sand, eller till och med asfalt. Man behöver inte heller vara superatletisk utan det viktigaste är koordination och taktik, fortsätter Benjamin Sjöstrand.

undefined
Nätet som används är lätt att bära med sig och kan sättas upp på alla tänkbara underlag

Annie Hogner är sekreterare för URoC och har själv spelat i ett år. Under lördagen tog hon brons i dam-klassen.

– Man får ju upp ögonen för det när man ser det spelas i ekoparken och så. Jag började mest spela för att jag behövde en ny hobby. Om man hamnar i VM skulle det ju vara kul men jag har inga prestationskrav på så sätt, säger Hogner. 

Spikeball har tidigare marknadsförts som "kubbdödaren", då vissa har ersatt kägelspelet med boll och nät. Benjamin Sjöstrand tycker dock inte att den benämningen är tillräcklig:

– När man börjar spela blir det ju lite av en kubbdödare, man hör ofta att folk brukar köra hemma på bakgården under sommarkvällarna. Men jag tror inte att det stannar där. I framtiden skulle det nog även kunna vara en "dödare" för många andra sporter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!