– Inga matcher kommer att köras utan publik och skulle restriktionerna inte vara hävda i juni så kan vi starta senare och då skulle det kunna bli en rak serie. Vi har planer för det också. Det går att hinna med en serie även om vi inte kan göra som fotbollen, att köra matcher in i november, säger Mikael Teurnberg, marknadsansvarig i Elitspeedway Sverige, ESS, som är speedwayklubbarnas elitorganisation, liknande exempelvis SHL inom hockeyn.
Säsongsstarten flyttas fram till den andra juni och det införs även en del tilläggsregler under 2020.
Antalet transferkort, som klubbarna kan använda för att byta ut en förare i truppen, ökar från tre till sju. Vidare sänks golvsnittet från 8,500 till 8,000 för att möjliggöra fler alternativ för klubbarna att få ihop sin laguppställning.
Dessutom skapas en möjlighet att ta in en tillfällig gästförare om någon av klubbens förare är upptagen i annat land på samma dag som den svenska klubben ska köra.
– Vi bestämde oss för att ta höjd och inte bara skjuta fram starten av säsongen. Det kanske låter löjligt att sänka snittet med en halv poäng, men det betyder en hel del, säger Mikael Teurnberg.
Dessutom kommer kvartsfinalerna att strykas eftersom matchschemat komprimeras.
Att köra inför tomma läktare var aldrig något alternativ, och så kommer det inte att bli även om restriktionerna med 500 personer fortlöper.
– Entréintäkterna och all försäljning på arenorna står för ungefär hälften av intäkterna för speedwayklubbarna, så att köra inför tomma läktare fungerar inte. Det är skillnad om det var under slutet av säsongen, som till exempel bandyn som hade en match kvar, säger Teurnberg.
Den svenska ligan är dock beroende av hur viruspandemin påverkar ligorna i framförallt Polen och England.
– Det kan man bara spekulera i. Jag har bra kontakt med Jason Doyle som har sin bas i England och där går det inte att komma in på banorna för att träna. Man får åka cross på någon åker. Det är likadant i Polen, säger Mikael Teurnberg.
Det som i sammanhanget lindrar den ekonomiska belastningen på de svenska klubbarna är den – i alla fall i de flesta fall – prestationsbaserade lönen.
Bauhausligans tv-avtal med Cmore gäller fortfarande. Det är två huvudmatcher i veckan som ska visas i linjär tv och de övriga som en stream på nätet.