GP-serien i speedway, eller VM-serien om man så vill, är hela sportens ansikte utåt, det största som finns inom inom rundbanesporten.
Det är 50 000 åskådare på plats i Warszawa och Cardiff.
På Friends Arena i Solna, där det kördes GP nu i höstas, har dock publikintresset varit skralt och nu har avtalet mellan den svenske arrangören och BSI, det bolag som driver GP-serien, löpt ut. En ny arrangör har fått frågan – och tackat ja.
Det är inte Ullevi i Göteborg, inte heller Tele2 Arena i Stockholm. Det är lilla HZ Bygg Arena i Hallstavik.
Den 7 juli nästa år ska Hallstaviks Grand Prix köras.
– Vad har jag ställt till med? frågar sig Rospiggarnas lagledare – och ska vi säga allt-i-allo – Mikael Teurnberg med ett stort skratt.
Sensationen blev ett faktum i mitten augusti. Det var då som Teurnberg skrev på kontraktet med BSI. Gamla Orionparken har gått från i stort sett ingenting till att bli en VM-arena. Över 100 länder kommer att sända tävlingen.
– Det är otroligt, jag får rysningar när jag tänker på det, säger Teurnberg.
Vän av ordning frågar sig omedelbart: hur är detta möjligt?
– Det var en septemberdag 2016 och jag minns att jag klippte gräs när telefonen ringde. Det var från England, säger Mikael Teurnberg.
Samtalet som då ägde rum fick Rospiggarnas lagledare att nästan tappa hakan av förvåning – och säkert också av glädje. Det var chockartat.
Den som ringde från England var Torben Olsen (son till legendariske Ole Olsen) från BSI. Han frågade om Micke Teurnberg och hans Rospiggarna kunde tänka sig att arrangera en GP-tävling.
– Jag fick sätta mig och ta ett djupt andetag, säger Teurnberg.
Var det verklighet eller en skämtsam öppning av ett samtal som egentligen skulle handla om något helt annat?
Men det var inget skämt.
På hösten samma år, alltså 2016, besökte Torben Olsen och representanter från BSI den lilla orten några mil söder om Östhammar.
– Han (Olsen) ringde på försommaren i år och sedan träffades vi under lag-VM i Västervik, och på GP-tävlingen i Målilla den 11 augusti skrev vi kontrakt, säger Micke Teurnberg, som sedan lade locket på. Inget fick läcka ut.
Under tiden spekulerades det om arrangörsstäder och arenor.
I speedwaytidningen kunde vi läsa i det senaste numret att en av deltävlingarna var vikt för Tele2 Arena i Stockholm, men så blev det alltså inte.
Och nu kommer nästa fråga som vän av ordning ställer sig: Håller arenan måttet och hur blir det med logistiken? Själva banan är inget problem.
– Vi har redan börjat med arbetet på arenan. Det grävs för nya kablar, det ska färdigställas en läktare nedanför press- och domartornet och den nya depån ska färdigställas, säger Teurnberg.
Arenan kommer förmodligen att få en kapacitet på 10 000 åskådare.
– Det kommer att bli proppfullt, det kan bli en stämning som slår allt.
Ekonomiskt då? Ett riskspel?
Först blir Mikael Teurnberg tyst när han får frågan om ekonomin, och tystnaden beror inte på att han blir tagen på bar gärning eller att han inte har något svar – han tycker helt enkelt att frågan är onödig.
– Du känner väl mig, säger han efter några sekunders tystnad.
Och jo, UNT:s reporter känner Teurnberg sedan 22 år tillbaka, men jag förklarar att tidningsläsarna inte gör det, därför vill vi ha ett svar.
– Nej, det är inget ekonomiskt riskspel. Vi tillhandahåller en arena och lite annat och tar inga som helst risker, allt är redan i hamn, säger Teurnberg.