160 kilometer i timmen – på skidor

Lars Beskow från Storvreta gillar fart. I femton sekunder står han på skidorna och störtar sig rakt ner för en backe i över 160 kilometer i timmen.

Beskow körde förra året S1, något han ämnar återuppta nästa säsong.

Beskow körde förra året S1, något han ämnar återuppta nästa säsong.

Foto: Picasa

Speedski2015-03-19 11:00

Skidsporten Speedski är inte för vem som helst. Snabbare än en lagligt körande bil kastar sig åkarna nedför den branta specialpreparerade backen utan att svänga. Det tar cirka femton sekunder från starten till att de måste bromsa, men det som räknas som resultat är inte tiden de åkt ned på. Det som räknas är topphastigheten åkaren uppnår.

– Vi testade att köra så snabbt som vi åker på skidorna med bilen på Autobahn i Tyskland, och det känns snabbare med bilen.

Det berättar Lars Beskow från Storvreta som i förra veckan var i Andorra och körde både VM och Världscupen i klassen SDH. I Världscupen slutade han sjua med en topphastighet på 161km/h och i VM-tävlingen blev han fyra med en topphastighet på 160km/h.

Många faktorer spelar in när det ska gå fort. Blåst, värme, nederbörd och inte minst vilken backe det körs i påverkar alla topphastigheten. I VM blev dessutom sista åken inställda då värme gjorde underlaget osäkert att åka på enligt arrangörerna.

– Det var fina förhållanden och vi åkare ville köra, men arrangörerna tyckte annorlunda. Då avgör det senaste åk man kört, så i Speedski måste man alltid tänka att det åk man kör kan vara det sista.

Beskow tävlar för Storvreta IK i en sport som är väldigt liten i Uppland.

– Jag vet inte ingen annan som kör i Uppland, jag tror att det bara är jag. Men börjar en så börjar fler och jag hoppas att vi kan bli fler i framtiden.

Hur kom det sig att du började?

– Jag tävlade alpint när jag var yngre. Jag skulle sälja mina gamla störtloppsskidor på blocket och kom i kontakt med en snubbe genom det. Jag hängde på honom och testade Speedski och har kört sen dess. Det är en riktigt skön känsla att komma ner och få bromsa efter ett bra åk. Den adrenalinkicken man får i backen är svårslagen.

I en sport som kan tyckas handla om att luta sig framåt och bara åka, är det små faktorer som bestämmer utgången.

– Det handlar mest, nästan uteslutande, om teknik, små detaljerna avgör om det blir ett bra åk eller inte. Händernas position, skidornas vinkel, den typen av saker. Det fysiska är inte lika viktigt som i exempelvis vanligt störtlopp. Det går snabbare men eftersom man inte svänger är sporten inte lika påfrestande för kroppen.

Den 21:a och 22:a mars körs årets sista världscuptävlingar i Idre i Dalarna. Dagen innan avgörs SM på samma plats och Beskow har målsättningen för helgen klar.

– Jag vill stå på pallen i någon tävling den här säsongen och känna att allt fungerar. Vi svenskar är duktiga och hade flera åkare på pallen i VM så att komma högt på SM är inte det lättaste, men det är där jag vill vara.

martin.lofnyqvist@unt.se

Sport med fart

Speedski i korthet

Klasser: Standard eller Speed Downhill (SDH), körs med vanlig störtloppsutrustning men i Speedski-backe. Special eller Speed One (S1), är snabbare och körs med åtsittande latexdräkter, aerodynamisk hjälm och 238 cm långa skidor.

Längsta backe: Les Arcs, mäter nästan 2000 meter och har en bromsplan på 700 meter.

Sveriges snabbaste backe: Väggen i Hundfjället, Sälen, med rekordet 198 km/h.

Världsrekord: Sanna Tidstrand 2006, 242 km/h / Simone Origone 2014, 252 km/h. (Båda i S1, båda i Les Arcs).

Svenskt rekord: Sanna Tidstrand 2006, 242 km/h / Roger Wickman 2006 247 km/h. (Båda i S1, båda i Les Arcs).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!