Paralympics nästa för Hillbom

Peter Hillbom, 41, lever för sportskyttet. Uppsalaskytten satsar mot Paralympics 2024 – och pratar redan om världsrekord.

Tränaren. Silvermedaljören från London-OS 2012, Håkan Dahlby, är Peter Hillboms tränare.

Tränaren. Silvermedaljören från London-OS 2012, Håkan Dahlby, är Peter Hillboms tränare.

Foto: Tobias Röstlund/TT

Skytte2017-09-09 05:00

Han tävlar för Uppsala jaktskytteklubb, har Ekebyboda som sin bas och stöttas i träningen av Håkan Dahlby, OS-silvermedaljören i dubbeltrap från London-OS 2012.

Peter Hillbom, som tävlade på elitnivå i Sverige i nordisk trap mellan 2000–2008, är tillbaka på allvar i skyttesporten – för att satsa mot Paralympics.

Paratrap är med som provgren redan i Tokyo 2020, men det långsiktiga målet är att nå Paralympics i Paris 2024 – när olympisk paratrap blir en officiell gren i mästerskapet.

– Jag tränar tre gånger i veckan och tävlar i snitt varannan helg, säger Peter Hillbom, som redan pratar om världsrekordet i paratrap på rullstol.

– Jag sätter otroligt press på mig själv och i mina ögon är rekord som gäller just nu inget bra världsrekord (126 av 150 träff). Det är 21 av 25 träff i en serie och det är alldeles för dåligt enligt mig. Jag är nöjd när jag snittar runt 23 av 25 och jag ser inga som helst problem med att jag kommer att nå dit i framtiden, säger Peter Hillbom.

Paratrap för rullstolsburna är en ny klass i internationellt sammanhang och på onsdags inleds säsongens enda världscuptävling i Italien.

Peter Hillbom kommer med största sannolikhet att vara på plats för att smaka på den internationella konkurrensen inför vad som komma skall.

– Det är några aktörer har isåfall gjort detta möjligt. Jag är i dag sponsrad för att visa resultat, inte för att jag har visat resultat. Det känns otroligt kul att många tror på mig, säger Hillbom.

Peter Hillbom sitter sedan 15 års ålder i rullstol, efter att ha tvingats till en benamputation efter att drabbats av skelettcancer. En tuff smäll för vilken 15-åring som helst.

– Njae, jag har svårt att se problem. Jag har mer fokus på att vara lösningsorienterad. Vardagen har många utmaningar och tänker du på att det inte löser sig surar du alltid ned dig med dina problem.

Samma positiva attityd speglar av sig i hans skytte. Som att träningsförhållande på Ekebyboda inte är fullt ut handikappanpassade.

– Det är inte optimalt, men det är ganska okej. Det är asfalt upp till skjutplattorna, så jag kan utföra min träning. Men jag skulle verkligen önska ett tak över skjutbanan och att de asfalterade även till toaletten och klubbhuset, just nu ligger det singel där. Det är lite jobbigt kan man säga.

Peter Hillbom är i dag rankad som 13:e man i Sverige i olympisk trap – en placering han är otroligt nöjd med.

– Ja, det är ju inte funktionshindrade jag tävlar mot i Sverige. Jag är med på SM-nivå för icke funktionshindrade, så det är klart att jag är nöjd.

Förutsättningarna mellan stående och rullstolssittande trapskytte är som natt och dag.

– Trapskyttet handlar mycket om svingen i kroppen, om att få geväret i sidled och är du stående är förstås allt lättare. När man sitter i rullstol tappar man tre leder, man tappar fotled, knäled och höft. Det blir en helt annan situation och en annan teknik, säger Peter Hillbom, som dock har sportskyttet i blodet.

– Pappa sköt mycket när jag var liten och var bland annat nordisk lagmästare i skeet på 70-talet. Jag blev inkörd i det som barn och sedan har det inte ens varit en fråga. Det här är mitt liv.

Peter Hillbom

Ålder: 41.

Bor: Valbo.

Familj: Fru, tre barn, hund.

Yrke: Arbetschef på Markona i Uppsala.

Klubb: Uppsala JSK.

Tränare: Håkan Dahlby.

Skyttegren: Paratrap.

Övriga intressen: Jakt.

Siktar på: Paralympics 2020 och 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!