Bedrövad OS-fyra: "Kom hit för att gå hela vägen"

Lerduveskytten Rickard Levin Andersson hade ett järngrepp om en OS-medalj i trap – men klappade igenom. Tre raka bom i finalen gav 33-åringen en fjärdeplats.
–Det är surt. Fan också, säger han efteråt.

En bedrövad Rickard Levin Andersson efter OS-finalen.

En bedrövad Rickard Levin Andersson efter OS-finalen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skytte2024-07-30 16:28

Rickard Levin Andersson håller upp tummen och pekfingret mot svenskarna i publiken på skyttearenan Châteauroux, 28 mil från Paris mitt ute på den franska landsbygden.

"Så här nära var det", ville den 33-årige plåtslagaren från Skepplanda förmedla med sina fingrar. Så här nära var det en OS-medalj.

– Marginalerna är så jädra små, jag tror jag startar lite för tidigt. Är lite spänd kanske, säger en bedrövad skytt efteråt.

Några nerver eller någon plötslig vindby var det inte som spökade. Han letar efter svaret på vad som gick fel.

Tre raka bom

Levin Andersson hade länge grepp om åtminstone ett brons, men tre raka bom på svenskens fem sista duvor i finalen gjorde att 33-åringen missade att få skjuta om medaljerna.

I stället kunde Jean Pierre Brol Cardenas från Guatemala smita förbi och han knep till slut bronset som Levin Andersson länge hade i sin hand.

Innan han sköt tre raka bom hade svensken träffat 29 av 31 duvor.

Förutsättningarna ute på skyttebanan var varmast möjliga, temperaturer uppemot 40 grader, och Levin Andersson svettades ymnigt men säger att han inte blev särskilt påverkad.

När han försöker värdera fjärdeplatsen tror han att han kommer att kunna uppskatta den i morgon, men inte just nu.

– Det är värdelöst, men så här är det. Jag kom hit för att gå hela vägen.

När familjen sedan kommer på tal brister det för svensken, han har haft mamma, pappa, sambo och sina två barn på åtta och nio år på läktaren.

– Det är tack vare dem jag är här.

Skytte är generellt en gren som kostar mycket att utöva, plus alla resor. Levin Andersson håller upp ammunitionen.

– Det här kostar en del.

Fått gå ned i tid

Förbundskapten Therese Lundqvist konstaterar att alla sporter har sina ekonomiska utmaningar. Det är tack vare stödet från Riksidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté som satsningen kan fortsätta.

– Han har väldigt bra chefer, så det går att lösa. Inför det här OS har han fått ledigt och inte jobbat 100 procent, säger hon.

Nathan Hales, Storbritannien, tog guldet och kinesen Qi Ying silvret. Hales träffade 48 av 50 duvor och det är nytt olympiskt rekord.

För Levin Andersson börjar nu satsningen mot OS i Los Angeles 2028.

– Jag blev fyra som sagt, det här går ju inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!