Under förra veckan kom beskedet att Gränbyskolan lägger ner all sin idrottsinriktning. I ett försök att rädda sin och många andras idrottsinriktning har nu sex elever startat en namninsamling.
Initiativtagarna bakom namninsamling är ett gäng kompisar i klass 7A: Selma Ånöstam, Maelle Gaines, Zhera Åström, Nyaboum Kaitudel och Nelly Hellström som är 14 år gamla, samt 13-årige Busra Karakus. Gruppens förhoppning är att skolan ska fortsätta med sina inriktningar.
– Direkt när vi fick höra att skolan tänkte ta bort inriktningarna så kändes det fel. Av oss sex så är fyra stycken basketspelare, och vi kände att alla vänner som vi och andra får, och den gemenskap man känner med andra genom idrotten, är något vi vill behålla, säger Nyaboum och fortsätter:
– Dessutom är det ju gratis för eleverna. Så om familjerna inte har råd att betala dyra medlemsavgifter så kan man ändå utöva sin sport.
Hittills har gänget samlat ihop 56 underskrifter, ett starkt antal, men en bit upp till de 100 underskrifter som tjejerna har satt som första mål.
– Vi har inte fått in så många underskrifter, men vi startade i tisdags eftermiddag, och vi hoppas att ännu fler kommer vilja skriva på när man läser det här.
Tjejerna berättar att de pratat med flera lärare om deras oro. Det fick de hjälp att starta sin namninsamling.
– Lärarna har varit jättesnälla och stöttat oss i det här. Ingen lärare har skrivit under, men det förstår vi. Lärarna hamnar lite mitt emellan när det gäller deras arbetsgivare.
Det är inte bara lärarna som är stöttande, utan även klasskamrater. Varken Nelly eller Selma går någon idrottsinriktning, men båda engagerar sig ändå för sina klasskamrater.
– Jag vill bara vara med och stötta mina kompisar, man märker hur viktigt det är, säger Nelly.
– Vi har frågat massa elever på skolan och ingen som vi pratat med vill ta bort inriktningarna, fyller Selma i.
Idrottsinriktningen på Gränbyskolan upphör med omedelbar verkan vid vårterminens slut och de som redan går någon av profilerna (basket, friidrott och fotboll) idag får inte slutföra sin idrottsutbildning. Tjejerna påpekar återkommande hur viktig idrottsinriktning är, inte bara för idrottens skull utan även för samhället.
– I stället för att sitta hemma med telefonerna eller hålla på med kriminalitet så har man något att göra efter skolan, säger Busra.
Något som svider för eleverna på Gränbyskolan är att andra skolor klarar av att fortsätta med sina idrottsinriktningar.
– Exempelvis har ju Gottsunda sin fotbollsinriktning, men inte basket eller friidrott. Så om man absolut vill gå fotbollsinriktning kan man göra det i Gottsunda. Man kunde i alla fall prioriterat de idrotter som inte finns på Gottsunda, säger Zhera och fortsätter:
– Vi förstår att skolan tagit beslutet för att det är dyrt och för att man vill att elever når gymnasiet. Men det känns som att vi blir bestraffade för att andra inte klarar av eller bryr sig om skolan.
Tjejerna berättar att deras klass ska besöka stadshuset på måndag. Och gruppen har en förhoppning att presentera sin namnlista för någon ansvarig där.
– Vi hoppas ha tillräckligt många underskrifter då för att ta upp det med någon där. Vi vill visa att det är många som bryr sig, säger Maelle.