Här drömmer man om en ny skatehall

Den ettåriga skateboardföreningen Uppsala Crew som håller till i allaktivitetshuset Allis har medlemmar med olika ambitioner. Men en sak är de överens om – för att kunna utvecklas som förening och åkare behövs en ny skatehall.

Sixten Weijer, 16, bjöd på många tricks.

Sixten Weijer, 16, bjöd på många tricks.

Foto: Marcus Mylläri

Skateboard2024-01-11 05:00

Det var den 19 oktober 2022 som Svenska skateboardförbundet godkände Uppsala Crew som förening.

Fram till nu har antalet medlemmar ökat rejält, tävlingar har arrangerats och medaljer vunnits på både nationell och lokal nivå. I takt med tillväxt och framgång har behovet av en ny hall tillkommit.

– Just nu har vi cirka tre timmar i veckan för oss själva i Uppsala kommuns hall – allaktivitetshuset Allis, varav en går till nybörjarträning. Resterande tid delar vi med andra besökare och Allis är för litet för det. Erfarna åkare måste anpassa sig till nybörjare, och vice versa, för att inte skada sig själva eller andra, säger Gabriella La Torre, verksam i Uppsala Crew.

I dag delar de 124 medlemmarna på cirka 450 kvadratmeter med Allis alla andra besökare. Fram till sex på vardagskvällarna delas skatehallen med fritidsbarn och mer spontana besökare på hjul – allt från åkare av kickbikes till rullskridskor. Övriga tider gäller i princip detsamma, det är ju öppet för alla.

Samtidigt som allaktivitetshuset skapar möjligheter för allmänheten begränsas föreningslivet, menar Gabriella La Torre.

– Vi kan exempelvis inte hålla i kollon, läger eller kurser eftersom lokalerna är för små och främst ämnade för kommunala verksamheter.

Skatehallens yta motsvarar ungefär en halv innebandyplan. Skateboard är dock en så kallad spontanidrott, man åker när man känner för det, vilket innebär att antalet besökare varierar. Så det är inte alltid full rulle i Allis.

undefined
När Anders Löwbeer, 22 år, inte fångar luft i skateboardramper pluggar han psykologi på Uppsala Universitet.

Genom frostiga fönster på baksidan av allaktivitetshuset går det att skymta tre åkare.

En av dem är Anders Löwbeer, som också är verksam i föreningen. I höstas tog han hem ett SM-brons och ifjol ett guld, han menar att hallens storlek riskerar att skapa exkludering.

– Möjligheterna till varierad åkning är begränsade och därför blir det svårare att utvecklas, vilket leder till att vissa åker i andra städer, flyttar eller slutar. Samtidigt är hallen inte anpassad för nybörjare och tempot som de erfarna åkarna håller kan skrämma bort nya åkare, säger han.

Men trots de rådande begränsningarna märker Uppsala Crew att intresset för sporten ökar. På nybörjarträningen är uppslutningen god och majoriteten av de nya åkarna är tjejer. Tioåriga Ida Winroth är en av föreningens åkare och hon siktar högt.

– Jag vill till OS.

undefined
Tioåriga Ida Winroth drömmer om att delta i OS.

Hon stod på en bräda första gången när hon var tre, men började åka på riktigt när hon var fem, sex år gammal. För några veckor sedan var hon med på sin första tävling i Gävle och vann.

Vad tycker du om Allis skatehall?

– Jag börjar väl tröttna lite, går ju på fritis på Allis, så skejtar här nästan varje dag. Men annars tycker jag den är bra, säger Ida.

Hon tittar upp – ljudet från en skateboard som åker över betong hörs och ersätts hastigt av hjul som spinner fritt i luften – när en åkare lättar från en ramp och sedan landar. Aktionen följs av applåder och visslingar.

Vad tror du att en ny hall skulle betyda för skateboardåkare i Uppsala?

– Jag tror att fler skulle vilja börja åka skateboard, säger Ida Winroth.

undefined
Trion Eduardo Aguilar Stange, Anders Löwbeer, och Gabriella La Torre är ledare i Uppsala Crew.

På samma fråga instämmer Gabriella La Torre, Anders Löwbeer och Eduardo Aguilar Stange, ordförande i Uppsala Crew, samtidigt som de reflekterar över andra tänkbara möjligheter.

– Ja, vi skulle kunna arrangera SM, vilket också är något vi vill, säger Anders Löwbeer.

Gabriella La Torre nickar och fyller i:

– Ja, vi vill sätta Uppsala på svenska skatekartan. Men som det ser ut nu så vill ingen utifrån komma och skejta här.

Tre åkare har blivit sju. Rop hörs genom det brusiga trummande som uppstår från åkandet – de kommunicerar med varandra om turordningen.

Föreningen har haft flera möten med Uppsala kommun om deras ambitioner och upplever att de har fått positiv respons.

– Vi är imponerade av Uppsala Crew som förening och har fått ett intryck av att de är väldigt professionella och engagerade, säger Magnus Jansson, idrottschef på Uppsala kommun.

Den 13 december förra året antogs kommunens lokalförsörjningsplan, framtagen av idrotts- och fritidsnämnden, under kommunstyrelsens möte. I praktiken betyder det att en formell utredning av Uppsala Crews behov kommer påbörjas samt att ”brädan är i rullning”. 

Magnus Jansson vill dock inte spekulera i om Uppsala kommer få en ny skatehall i framtiden, men han bekräftar att:

– Ja, ett första steg i processen är taget och jag hoppas och tror att vi kommer kunna landa i en bra lösning. 

undefined
Magnus Jansson, idrottschef i Uppsala kommun
Inte bara skateboard

Uppsala Crew är en skateboard, snowboard och freeskiförening, i Uppsala. 

Föreningen har cirka 125 medlemmar och startades den 19 oktober 2022. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!