Sjögren blågul hjälte i superdrama

Sverige är klart för en tolfte raka VM-final. Man är där mycket tack vare Storvretaspelarna som låg bakom samtliga fyra mål under ordinarie tid i superdramat mot Schweiz i semifinalen.

8 december 2018 22:26

Endast 1.43 återstod av matchen när Albin Sjögren räddade Sverige från att spela en bronsmatch under söndagen. Schweiz hade i den tredje perioden gått ifrån underläge 3–2 till ledning 3–4. Goda råd var dyra för Sverige men en kvittering till 4–4 hann komma. Och det var Albin Sjögren som skickade upp bollen i nättaket på en delikat framspelning av kedje- och klubbkompsien Alexander Rudd.

– Jag fick ju ett jättebra läge i slottet, säger Sjögren och låter väldigt lugn efter ha hunnit samlat sig lite efter vad som till slut blev ett straffdrama.

Att Sjögren klev fram som en räddande ängel var det ingen som trodde bara några minuter innan då han fick stå vid sidan ett tag.

– Jag hade ju inte spelat på några byten och när man står på sidan blir man mer nervös, säger han.

Men iskylan i avslutet visade något annat.

Målet gav förlängning, en mållös sådan, och i straffläggningen klev Alexander Rudd fram – för andra dagen i rad – och var säkerheten själv. Han slog in den första av fyra svenska straffmål. Det räckte mot Schweiz tre.

Storvretaspelarna var involverade i samtliga fyra mål under ordinarie tid. Robin Nilsberth klippte in de två första (se separat artikel), Rasmus Sundstedt sköt så att Kim Nilsson kunde slå in returen till det tredje och så var det Sjögrens fullträff i matchens absoluta slutskede.

– I sudden hade vi ju skitmycket lägen att avgöra men det var inte riktigt stolpe in, säger Sjögren, som är VM-debutant och på söndagen står inför sin första VM-final.

– Skitkul! Det är det här man har krigat för hela hösten, eller egentligen under två års tid sedan Mikael Hill blev förbundskapten. Och jag tycker att vi är värda det här.

Finland står som så många gånger förr för motståndet. Det Finland som är regerande världsmästare och som hade en betydligt enklare resa till finalen när de i sin semi besegrade hemmanationen Tjeckien med klara 7–2.

– Jag tror att det kan bli en liknande match som den här. Bara vi får upp farten och inte blir stillastående som vi blev lite i dag, säger Sjögren.

När Sverige klev av planen i O2 Arena i Prag runt 21.45 hade Finland kunnat vila i flera timmar då deras semi slutade redan runt 18.00 på lördagskvällen. Kanske en liten fördel inför söndagens rivalmöte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund