Sirius ska undvika turistfällan

Filip Björk är lite av en doldis trots att han spelar i en av superligans hetaste kedjor. Men 20-åringen från Huddinge klagar inte – och han tror att Sirius kommer kunna utmana Storvreta på allvar.

21 mars 2019 07:00

Filip Björk kunde ha blivit fotbollsspelare. I tolvårsåldern lämnade han Huddinge för spel i Hammarby där han tog plats i storklubbens representationslag i sin ålderskull. Det tog hon på fotbollsresor till Danmark och Holland bland annat. Men det blev ändå innebandy, något han säger att han aldrig ångrat.

– Det blev lite trubbel med fotbollen när jag skulle börja på Rig (Riksinnebandygymnasiet) i Umeå. Det var lite där jag gjorde mitt val, säger centern i Sirius succékedja.

Hockey har han aldrig spelat men om han hade gjort hade han sannolikt legat bra mycket högre upp i poängligan än den 95:e plats som han slutade på i superligan. För i hockey räknas andraassist och sådan lär han ha många av. Medan kedjekompisarna Filip Eriksson och Jakob Drews vräkt in mål och poäng har Björk fått tagit en lite annan roll i formationen och därmed kommit lite i skymundan – trots att han såklart också bidragit till forwardsduons produktion.

– Drews och "Fille" gör det så bra så det vore konstigt att inte prata om dem. Alla kan inte göra över 60 poäng. Jag får vara med i anfallen titt som tätt också men Drews har en förmåga att göra mål och "Fille" både mål och passningar, säger 20-åringen som lämnade spel i Rig Umeå och division I för snart två år sedan för spel i Visby i allsvenskan förra säsongen. Till den här säsongen togs nästa kliv, upp i superligan och Sirius.

Vad har du utvecklat?

– Tryggheten med boll. Det är väldigt stor skillnad i tempo mellan allsvenskan och SSL. Man får mindre tid med bollen, tiden försvinner, och det tog mig ett tag lära mig det.

Nu står han och lagkompisarna för tuffast möjliga utmaning kvartsfinal mot superligans överlägset bästa lag. Men hungern efter mer finns.

– Vi är inte nöjda med att ha gått till slutspel. Det handlar om att inte vara turister, vi får inte vara mätta nu, säger Björk.

Trots idel förluster mot Storvreta den här säsongen tror han att det mycket väl ska gå och störa den regerande mästaren.

– De har en bred trupp och det har inte varit att vi har gjort så mycket fel utan att de gjort det bättre. Men vi har blivit bättre och bättre under säsongen. Vi har många nya och unga spelare och har varit i en uppbyggnadsfas. Nu har bitarna börjat falla på plats. Jag tror absolut att vi kan utmana, säger Björk

Filip Björk

Position: Center:

Nummer: 8

Ålder 20 år

Moderklubb: Segeltorp

Övriga klubbar i karriären: Huddinge, Rig Umeå, Visby, Sirius.

Landskamper: 10 U19

Säsonger i superligan: 1

Poäng 18/19: 21 (9+12)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund