Vägen tillbaka går genom 70-talet

Upsala Simsällskap är inne i en djup svacka. Medlemsantalet är högt, simmarna är många, personalstyrkan har aldrig varit större. Men de sportsliga framgångarna blir bara färre och färre. Därför genomgår nu den anrika föreningen en förvandling.

Foto: Nina Leijonhufvud

SIMNING2014-07-17 07:00

Bredden finns. Men spetsen har blivit trubbigare och trubbigare. Frågan är om föreningen någonson har varit sämre på elitverksamheten.

– På seniorsidan, sett ur ett historiskt perspektiv, är statusen på föreningen väldigt dålig, säger Dan Andersen, klubbdirektör Upsala Simsällskap.

– Vi har under en fem till sex års period tappat kvaliteten i ungdomsmästerskap och distriktsmästerskap.

När det begav sig för SM i Borås för två veckor sedan hade föreningen inte en enda seniordeltagare.

– Det var nog länge sedan vi inte hade någon med i SM. Jag kan då inte komma ihåg det, säger Andersen, som varit i föreningen ett bra tag.

Det började i slutet av 1980-talet. Dan Andersen involverades i föreningen som glad förälder, mitt under föreningens storhetstid. Varför gick det så bra då? En förklaring är det dåvarande samarbetet med universitetet. Tills början av 90-talet hade man ett samarbete som höll simmarna kvar.

– Förhoppningsvis väcks det till liv igen, säger Andersen som berättar att de diskussionerna förs, men att det samtidigt är konkurrens från andra idrotter.

En faktor där konkurrenterna har sprungit ifrån är bassängmöjligheterna. Upsala Simsällskap har bara en bassäng att tillgå.

– Det här var en gång i tiden norra Europas modernaste simhall. Men det var 1959, säger han om Fyrishov.

Samtidigt pågår ett arbete med en ny simhall. Klubben har tagit fram ett 200 miljoners-förslag, som ännu inte tagits politisk ställning till.

Det här med framgång kan gå i cykler, menar Dan Andersen. Vissa klubbar kan köpa till sig de bästa simmarna för att vända trenden, det är inte ett alternativ för Uppsalaklubben. Men samtidigt har dalen föreningen nu befinner sig i varit allt för djup, så något var man tvunget att göra. Därför påbörjades en omstrukturering för ett år sedan.

Fokus har legat i en stor bredd för att i längden få spets. Därför har simgrupperna setts över – de som vill satsa tränar i sin grupp, de som bara vill komma för att ha kul kör med sin grupp, de som vill samla på märken i ung ålder är i sin grupp.

Men det är i själva träningen den kanske största förändringen sker, där man följer samma förändring som det svenska simförbundet gör.

– Det man gör är egentligen att gå tillbaka till 70-talets träningsmodell. Att träna mer helt enkelt, berättar klubbdirektören.

För att få ordning på träningen har föreningen anlitat ukrainske tränaren Vitalik Gapanov. I ambitionen att få bättre utbildade ledare ligger ansvaret på honom att vägleda dem. Och Dan Andersen är nöjd med föreningens tillskott.

– Det var ett riktigt lyckokast att ta in honom.

Går det att mäta utvecklingen?

– En sak vi kan mäta med är att det är otroligt många kvar i verksamheten.

Reformen i Upsala Simsällskap är tänkt att sätta staden på simkartan igen, föreningen som tidigare producerat både olympier och svenska mästare. Genom att satsa på bredden ska spetsen inom ett par år börja visa resultat vid junior-SM-tävlingar. Hur det slutar återstår att se.

– Det har tagit ett år att styra om båten. Nu gäller det att få fart på den, säger Dan Andersen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!