Hon har integritet, Lisa Nystrand. Hon väljer sina ord med omsorg men verkar ha nära till skratt. Nu ska hon snart åka till Ungern för att simma sitt första stora seniormästerskap.
– Lite nervöst är det, men så är det alltid. Mest för att jag inte ska prestera eller att det ska kännas att jag inte gjorde mitt bästa, säger Lisa Nystrand under intervjun, som gjordes på telefon nu när det är coronatider.
Det var vid tävlingar i Stockholm den 10 april som Nystrand simmade på 2.15,46 – en kanontid, den åttonde bästa i Sverige genom alla tider. För en dryg vecka sedan kom beskedet: En plats i den svenska EM-truppen till Budapest.
– Jag läste i en artikel att jag var uttagen, eller det var mamma som såg det, att mitt namn stod där, säger hon.
Hur glad blev du?
– Det var kul så klart, men jag visste att jag hade ett personligt rekord under kvaltiden, så att komma med till EM var ändå målet. Jag gjorde mitt bästa och det räckte.
Tittar man Europastatistiken för 2021 så är Lisa Nystrands 2.15,46 en bra tid, men för att slåss om en finalplats på EM måste det gå betydligt snabbare, kanske någon tiondel under 2.13.
– Det låter rimligt, säger Nystrand.
Att putsa – förlåt, kapa! – sitt personliga rekord så mycket är inte troligt och inget som någon kan begära.
– Jag gjorde nära 2.15 nyligen, så under 2.13... Det kan bli svårt, säger Lisa Nystrand med ett skratt.
Europas bästa tid i år är Katinka Hosszus 2.11,47. Hon är dessutom ungerska och kommer att tävla på hemmaplan på EM.
På tal om tider och statistik: Lisa Nystrand är ingen tabellbitare eller statistiker. Hon är förstås medveten om sina egna tider, men där verkar det ta stopp. När UNT frågade om personliga rekordet på 200 meter medley innan Stockholmstiden så blev svaret: Jag kapade med drygt en sekund – tror jag...
– Jag tycker inte om det, säger hon och syftar på tabeller, rekord och tider och allt annat som hör sådant till.
Som så många andra toppidrottare (fler än man tror) försöker hon koppla bort sin idrott.
– Jag är inte jätteintresserad av titta på simning, det är inte så kul. Kanske för att jag lägger så mycket tid på simningen och vill koppla bort det när jag är "ledig."
Hon har inga simidoler eller idrottsidoler över huvud taget.
– Jag kan bli imponerad av prestationer, men idoler? Nej, det har jag inte.
Lisa Nystrand är inte den som ställer sig på bordet och trumpetar ut att hon har slagit personligt rekord, eller att hon är åtta i Sverige genom alla tider eller att hon har blivit uttagen till Europamästerskapet. Hon vet inte ens om klasskompisarna i Uppsala vet att hon ska vara ledig i maj för att simma i EM.
– Jag tror inte att de vet, säger hon.
Att räcka upp handen och informera hela klassen om sina förehavanden verkar inte vara Lisa Nystrands kopp av te.
Det är i vattnet som Lisa Nystrand talar – genom sina tider. Sverige har haft några bra medleysimmare genom historien, där den mest kända och framgångsrika är Gunnar Larsson med sina OS-guld i München 1972.
Larssons bästa simsätt var frisimmet, som avslutar medleygrenarna 200 meter och 400 meter. Lisa Nystrands bästa (eller ska vi säga roligaste?) simsätt är bröstsimmet. Men vilken gren skulle hon ta bort om hon tvingas att välja?
– Gärna fjäril då, säger hon och kopplar på ett skratt.
Hur var det då med valet av klubb? Lisa Nystrand är från Uppsala, bor i Uppsala och går i skolan i Uppsala. Varför simmar hon inte för Upsala Simsällskap frågar man sig.
– Jag började i US när jag var liten, men sedan flyttade en av tränarna till Sala simsällskap och då följde jag med dit och trivdes bra, men Sala är en liten klubb och därför flyttade jag till Väsby i stället, som är en stor klubb med bättre resurser och som ligger nära Stockholm, berättar Nystrand.
Hon åker tåg mellan Uppsala och Upplands Väsby varje träningsdag.
– Jag pendlade till Sala också, så jag är van vid det. Jag kan läsa en del på tåget, så det fungerar bra.
Så någon flytt tillbaka till US blir det inte?
– Nä... jag vet inte... Jag trivs bra i Väsby.
Till sist: Att tävla på ett senior-EM som 14-åring lär bli annorlunda än allt annat. Vad tror du om det?
– Mina tränare och jag är överens om målet med att åka dit. Att se och lära, allt från kameror överallt till att det är äldre människor som jag ska tävla mot.
Hon verkar stå med båda fötterna på jorden.