Han är inne på sin andra termin på Indian River state college i Fort Pierce på Floridas östkust. Tillvaron är inrutad med mycket simning och studier, men även en del fiske.
Fiske var ingenting som Mikael Söderberg, 20, höll på med hemma i Sverige.
– Innan jag kom hit så var senaste gången jag fiskade när jag var tio år. Då drog jag och en kusin upp en bebisgädda.
När vi nu pratar fiske så är det en helt annat grej.
– Jag har flera fisketokiga kompisar som jag fiskar med. Vi var till Mexikanska golfen för ett tag sedan och fiskade och i veckan tog vi bilen och åkte havet som ligger en kvart bort från skolan.
Det var där det hände – han drog upp en haj.
– Haj har man alltid velat se i "real life", men det var nog inte så här jag hade trott jag skulle se haj för första gången.
Under fisketuren nappade det rejält. När han väl fått upp fisken insåg han vad det var: en mindre tjurhaj.
– Det var så mäktigt.
Och du tog hem hajen och gjorde en gryta på den?
– Nej, nej, absolut inte. Jag tog av kroken och så tog kompisarna en bild på mig och hajen. Därefter kysste jag den adjö innan jag släppte i den igen.
Han landade i Florida förra hösten. Han berättar om tiden precis innan resan.
– Då var det tungt träningsmässigt. Jag hade ont i axeln och resultaten var inte hundra, berättar Mikael som bland annat har ett SM-silver för seniorer på 1 500 meter.
Under hösten blev axeln bättre och bättre och i en viktig hösttävling som ligger till grund för om man är aktuell för det nationella collegemästerskapet simmade han bra.
– Det kändes faktiskt riktigt bra och visade att jag är på rätt väg.
Simning på college handlar mycket om kortare distanser, men man har även ett mindre antal simmare som simmar medel- och långdistans (800 och 1 500 meter). På River state college är han en tre sådana. Förutom 800 och 1 500 meter fritt simmar han även 400 meter medley.
Skolans simupplägg har påverkat hans träningsupplägget lite.
– Hemma i Uppsala körde jag betydligt längre pass med min ukrainske tränare Vitalik Gaparik än vad jag gör här. Men jag tycker ändå att vi nu hittat en bra modell för träningen där jag får mycket av den mängdträning som jag behöver.
Medel- och långdistans är ju inte förknippat med svensk simning i så stor utsträckning?
– Nej det kan stämma, men vi blir allt flera och så har vi ju Viktor Johansson i Sverige som håller bra internationell klass på de långa sträckorna.
– För min del började det 2017 med att min tränare ville att jag skulle testa och det gick bra, så då körde jag vidare med medel- och långdistans.
Du går på ett juniorcollege med två års studietid, hur tänker du sen?
– Ibland har jag tänkt att jag gör två år här och sedan åker jag hem och fortsätter satsningen där, men nu kan jag känna att jag vill vara kvar längre. Jag har en kompis som går på Nova Southeastern University i Fort Lauderdale som känns spännande.
Hemma i Sverige är simning en väldigt individuell sport. Det är den på sätt och vis i USA också, men det finns skillnader mot Sverige.
– Man tränar individuellt men tävlar många gånger som ett lag. Det är häftigt nu när jag fått upp ögonen för den. Amerikanerna gillar verkligen det här med att tävla lag mot lag.
Till helgen väntar en lagmatch då hans skola möter en skola från Fort Lauderdale.
– De är bäst i Florida och vi är två eller tre - det kommer att bli tufft.
Det här är del 4 i UNT:s serie om college och idrott.