Efter läckan – Uppsalas elitsimmare får åka buss till träningen

Läckan i 50-metersbassängen har ställt till bekymmer. Inte minst för Upsala simsällskap som nu tvingas till andra bassänger för att träna inför de kommande mästerskapen.

50-metersbassängen är tillfälligt ur bruk på Fyrishov till följd av läcka.

50-metersbassängen är tillfälligt ur bruk på Fyrishov till följd av läcka.

Foto: Jeanina Santiago

Simning2024-06-16 05:00

– Just nu är det våra tävlingssimmare som påverkas. De som ska simma i sommarens mästerskap och de som ska simma i sin sista tävling i slutet av juni, säger simsällskapsverksamhetschef Cecilia Loqvist.

En av dessa tävlingssimmare är Anahita Kamkar och för tidningen berättar hon nu om hur den avstängda bassängen påverkat hennes och hennes kamraters vardag.

– Det har blivit lite bökigt då vi inte kan simma på morgonen då närmsta bassäng är så pass långt bort. Istället har vi landtränat och gymmat. På eftermiddagarna har vi behövt åka buss i mer eller mindre en timme för att komma till en bassäng.

Nälsta, Enköping och Örbyhus är några av platserna som fått agera temporär lösning då Fyrishovs bassäng är ur bruk.

undefined
Annahita Kamkar känner inte att de haft optimala förutsättningar inför de kommande tävlingarna.

Hur känner du kring situationen ni befinner er i?

– Det är nästan pinsamt. Det är bland de största städerna i Sverige och det är världens äldsta simidrottsförening och så har vi ingen bassäng att simma i, säger Kamkar och fortsätter:

– Senaste bassängen vi besökte var det för kallt i vattnet så då fick vi bara simma där i 40 minuter innan vi behövde gå upp. Vi är vana vid att ha simträning två gånger per dag. Det har inte gått nu. Nu var det i slutet av terminen som det här hände så det har inte ställt till alltför mycket men det blir en stor skillnad. Fyra timmars simning kontra 40 minuter.

undefined
Annahita Kamkar (till höger) väntar på att gruppen ska bege sig till Stockholm för träning.

Till vardags hittas Kamkar på Celsiusskolan likt en del andra i simsällskapet. Idrottarna har tre till fem simpass under skoltid. Utöver detta har de även ordinarie simträningar med Upsala Simsällskap. Enligt kommunens hemsida har eleverna möjlighet till tio till tolv pass i veckan. Träningarna bedrivs vanligtvis i Fyrishovs 50-meters bassäng.

– De elever som går NIU hade sin sista lektion i tisdags. Så deras skoltermin är slut men eleverna som går där är alla del i Upsala simsällskap och är mästerskapssimmare som ska simma svenskt mästerskap i början av juli. Även ungdoms svenskt mästerskap som ska simmas i mitten av juli, säger tränare Vitaliy Gaponov.

– Så i dagsläget har vi en huvudvärk kring hur vi ska få ihop en vattenträning på ett bra sätt så att de ska kunna förbereda sig inför de kommande mästerskapet som är ett huvudmål för de flesta.

undefined
Cecilia Loqvist, verksamhetsansvarig på Upsala Simsällskap. Här framför en bassäng med vatten. Så är inte fallet med Fyrishovs 50-metersbassäng för närvarande. Den är tömd och stängd över sommaren på grund av en läcka.

Problemen slutar inte där.

– Det blir ju lite svårt när man ska hitta lokal och alla har träning samtidigt. Att hitta tränare så det räcker till alla simmarna och grupperna. Det är svårt att få ihop det, säger verksamhetschef Loqvist.

– I normala fall har vi kanske en grupp som tränar mellan fem och sju. Så kanske en annan grupp kommer sju till nio. Då kan ju en tränare ha två grupper men det går ju inte nu då vi är geografiskt utspridda.

undefined
Det har blivit en hel del bussresor för Upsala simsällskap under de senaste veckorna.

Det har tidigare skrivits om hur Fyrishov varit i behov av upprustning — och att problem uppstått med de föråldrade bassängerna kommer inte som någon vidare förvåning för verksamhetschefen.

– Det gjordes en utredning och då sa man att bassängen skulle hålla i tre till fem år. Och det har ju gått tre år. Så det är ju ingen chock, säger hon och utvecklar:

– Problemet ligger ju att underhållsarbetet sedan tidigare inte har skötts. Det är ju långt tillbaka som man inte har gjort någonting. Så nu rasar ju allting. Egentligen ska vi säga att det här hade behövt tagits hand om redan på Fyrishovstiden.

Loqvist tillägger:

– Arenor och Fastigheter har väl försökt göra det som de kan men problematiken är att man inte har haft underhållsarbete sedan tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!