Bygget av simhallen i Gränby är igång

Det har länge funnits ett behov av ytterligare sim- och badanläggningar i Uppsala. Och nu har bygget av Gränbybadet äntligen påbörjats. "Det känns skönt att vi är i fas", säger idrott- och fritidsnämndens ordförande Karolin Lundström (V).

Simhallen väntas stå klar 2026.

Simhallen väntas stå klar 2026.

Foto: Jakob Larsson

Simhallar2024-06-01 05:00

Nyheten i korthet

  • Bygget av Gränbybadet, en ny sim- och badanläggning i Uppsala, har äntligen påbörjats och förväntas vara klart 2026.
  • Trots höga kostnader på 600 miljoner, menar idrotts- och fritidsnämndens ordförande Karolin Lundström (V) att investeringen är nödvändig för att möta Uppsalabornas behov.
  • Anläggningen ses som central för Uppsalas invånare då den erbjuder möjligheter för träning och rehabilitering, och bidrar till Uppsalas status som en idrottsstad.
undefined
Det anlitade företaget, Cobab, är på plats för att göra markförberedande åtgärder inför simhallsbygget.

– Det känns otroligt bra. Vi har en forcerad tidsplan så det känns skönt att vi är i fas.

Tanken är att det nya badhuset ska stå klar efter sommaren 2026. Förhoppningen är att det kommer lyfta hela Uppsala som kommun.

undefined
"Det finns rätt många badplatser i Uppsala, men för att känna sig säker att utnyttja dessa behöver man simkunnighet och det får man på sim- och badanläggningar. Det är något vi måste erbjuda Uppsalaborna", säger Karolin Lundström

– Det här badhuset är helt centralt för befolkningen i Uppsala. Det ger inte bara vattenvana och simkunnighet, utan det ger så mycket glädje och möjlighet till träning för personer med muskelsjukdomar eller andra skador. Man kan ju utnyttja vatten från det man är bebis tills man faller ifrån. 

Lundström menar att Uppsalaborna har erbjudits sämre möjligheter att besöka sim- och badanläggningar än många andra kommuner. För att möta de växande behoven behövs fyra nya badanläggningar under en 20-årsperiod. 

Även om det saknats sim- och badanläggningar höjer man på ögonbrynet när man ser kostnadskalkylen på 600 miljoner. Det finns många invånare i Uppsala som inte simmar. Men Lundström menar att investeringen är nödvändig.

undefined
Arkan Ghazy kämpar i värmen.

– Det är ett så pass centralt beslut så det är fattat i kommunfullmäktige. Men när vi fattade beslutet visste vi inte hur inflationen skulle se ut, man tar ett beslut baserat på en rimlig kalkyl med där eventuell prisutveckling tas med. Men sedan är det ju en exceptionell inflation nu, men det är inte skäl nog att backa på ett redan fattat beslut. Det finns uppenbara behov och vi behöver fylla dessa behov för alla invånare, säger hon.

undefined
"Vi har saknat platser med vatten sett till befolkning, det har varit en form av "vattenbrist". Så det kommer bli en otrolig resurs och tillgång för kommunen, säger Karolin Lundström.

Vidare menar Lundström att sim- och badanläggningar kan användas av alla invånare.

– Många gillar en sport, det kan vara klättring, fotboll, handboll, rugby eller vad som helst. Och även om det är bra med satsningar inom de sporterna så är det inte lika centralt. Det här är en anläggning som alla kan komma att använda sig av.

undefined
Redan i augusti 2026 ska Uppsalaborna kunna ta sig ett dopp i inomhusbassängerna och året därpå ska det även gå att utnyttja utomhusbadet.

Lundström menar att anläggningen går i linje med Uppsalas tanke kring att vara en idrottsstad, både när det kommer till eliten men även när det handlar om bredden.

– Uppsala är en fantastisk idrottsstad, det går att utöva alla sorters idrott. Det är få städer som har den kapaciteten, att vi är det "lilla storstaden" där man har nära till vad man än vill göra, oavsett om det handlar om kampsport, klättring eller lagidrotter, är en tillgång.

undefined
Arbetet är igång på platsen där en BMX-bana låg tidigare.
Fakta om simhallen

* Inomhusdelen innefattar en 50-metersbassäng (för träning och tävling), två undervisningsbassänger och en simhoppbassäng med svikter och trampoliner på olika höjder.

* Dessutom blir det också en 50-meters utebassäng som ska fungera som tränings- och tävlingsbassäng samt som allmänhetens bad under sommaren. Runt om utebassängen planeras för vistelseytor som också rymmer temporära läktare.

* Utrymme finns även för motionssimmare som vissa tider kommer att kunna nyttja ett antal banor. 

* Anläggningen får en läktarkapacitet på cirka 500 platser, varav cirka 400 är permanenta och 100 temporära. Läktarplatserna är belägna både på bassängplan och en trappa ovanför bassängen.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!